Eier du pengene, eller eier pengene deg?

 

Er økonomi et ømt tema? Får du vondt i magen fordi du har postkasseangst i skjul? Bare du og Pat vet om den forbanna postkassa, hva? Eller gir du totalt faen i hele pengemølla mens du pælmer lapper og mynter rundt deg uten å tenke på morgendagen?

Kanskje ser du for deg at du aldri skal få en kul på magen som vekker deg opp til alvor og ansvar? Muligens vil du aldri bli mamma, eller pappa, for den saks skyld. Og hva betyr nå egentlig sak og skyld i den sammenheng?

Mens luksusfella peprer deg med sannheten på skjermen, begynner du å ane at du ikke er alene. Du føler nervene i magen mens du ser på. For du kjenner deg igjen: Pengene eier deg. Du er fanget i fella.

Og alt jeg kan gjøre for deg og alle konvoluttene du har gjemt i skuffer og skap, er å åpne mine egne skuffer fylt med erfaring og råd. Skapene her er ikke lenger skuffa over meg. Ikke lenger fylt med hvite, sinte konvolutter. Ikke er skuffene og skapene er de samme lenger engang, for jeg nådde målet mitt om å halvere gjelden min, ta opp lån og betale ned resten, og kjøpe bolig. Nederst i innlegget har jeg delt opp økonomitipsene fra mine skuffer og skap. Først en titt på tiden da jeg skammet meg underground fordi pengene eide meg:

En gang i tiden hadde jeg dyre vaner. Mer kostbare enn jeg trodde i tåka mi. Jeg røyket, drakk alkohol, kjøpte dyr mat, dro på turer jeg ikke hadde råd til, og skrullet til hele økonomien min. Bestilte og mottok, men gjemte regningen til neste måned, mens jeg fortsatte å sløse. Neste måned prøvde jeg desperat å begrave regningen uten gravstøtte. In my mind. Samtidig betalte jeg alt jeg privat hadde lånt måneden før, fordi jeg ikke fikk pengene til å strekke rundt pgr av umodne valg.

Fra avhengighet nikotin gikk jeg over til å bli avhengig av å trene aerobic og styrketrening på treningssenter. Både billigere og sunnere, hva? Men det fantes fortsatt rimeligere alternativ, og i og med at jeg er uføretrygdet pgr av bipolar, burde jeg strengt tatt minke der jeg kunne.

Så ble jeg mamma. Boom! Wake up girl!

Fra år 2010 skulle jeg bruke 9 strenge år på å skrelle økonomi, krympe gjeld og skjerpe meg. Mens tårene rant, satt namsmannen og trøstet meg. Vi åpnet konvolutter og hun forklarte meg at dette var hun sååå vant til. Skammen var stor, og jeg hatet postkassa mi. Postmann Pat var nok ikke så glad i den heller, for det tøt ut av den støtt og stadig. Pinlig var det, pinlig!

Så ble jeg mamma igjen. Boom! Wake up again girl! Jeg skrellet dypere, og nå passet det fint å kutte utgift alkohol. I 9 måneder hadde jeg gått edru, hvorfor ikke fortsette avholdslivet? Å trene på treningssenter var uaktuelt som alenemamma til babygutten min, så jeg kuttet den utgiften også, og begynte med jogging.

Det er 2019, og babygutten er nå 4 år. Jeg har akkurat kjøpt bolig til barna og meg, og hverdagen går ut på å styre skyta alene. I can do it. Etter 9 år med mange konvoluttprosesser der jeg fikk til sammen 2 avslag på gjeldssanering og 2 avslag på  startlån, snudde jeg på mynter og lapper såpass at jeg altså halverte gjelda mi nok til å ta steget videre. Jeg kjøpte bolig for langt under summen på det jeg opprinnelige fikk i lån. Det handler om å tenke fornuftig, for hverdagen skal gå rundt også etter boligkjøpet, og lånet skal betales.

Ofte hører jeg folk klage over økonomi mens de sitter med røyken i den ene hånda og drinken i den andre. Jeg var der selv en gang i tiden, så jeg dømmer ikke. Men jeg skjønner mer enn de tror. Fortiden min var umoden, men nå bruker jeg alt fra 0,- til 300 kr en vanlig kveld på byen. Jeg har barn å bruke penger på.

I butikkene er jeg henne med den store a4-lista klar. Det handler om å se hva man har før man handler. Jeg vet hva jeg trenger og ikke trenger. Jeg kjøpte en leilighet der jeg ikke har plass til mer enn det jeg har, og fortsatt er pappeskene fulle av ting som jeg altså allerede har. Nå trenger jeg ikke kjøpe flere ting, og jeg har ikke plass.

Alle de årene jeg skrellet og skrellet bort unødige utgifter som jeg trodde var behov, ga meg innsikt i en ny måte å leve på. Her er mine tips til deg hvis pengene eier deg, for nå er det du som skal eie pengene:

Først:

Forbered deg på at dette kommer til å ta tid. Stålsett deg, og husk at det kommer bedre tider. Jeg garanterer at jeg selv lever etter alle rådene jeg kommer med nå, og at de har funket alle de 9 årene jeg har levd slik. Og jeg er tilfreds og lykkelig.

Få kontroll:

Det er på tide å åpne alle konvolutter og sjekke saksnummer. Pælm alle med likt saksnummer under høyeste sum, og skriv opp den høyeste summen og saksnummer. Ring innkassobyråer og informer om at du jobber med saken. Ring politiet og bestill time hos namsmannen for å undersøke hva du nå skal gjøre. Er gjelden stor nok for gjeldsanering så har alle krav på det EN gang i livet. Gjeldssanering er frys av all gjeld i opp til 5 år før alt blir slettet. Er gjelden for liten for gjeldssanering, blir du henvist til kommunen. Husk å heretter ikke skaffe deg ny gjeld, det er nå ditt nye liv begynner og du mister tillit ved å vise at du bare kludrer til økonomien videre! Er alt dette uoppnåelig for deg; snu rekkefølga: Skaff deg først avtale med namsmannen og ta med deg konvoluttene dit. Nå er du i gang. Ikke gi opp. Kommer tårene så la dem komme; namsmannen har sett tårer og sinte konvolutter før.

Nå kommer den fornuftige hverdagen der du skal ta valg som kommer til å føre deg til en sikker framtid økonomisk. Ved å ta nye valg skal du sile ut gamle og unyttige valg. Dette kan ta år, så gjør det til hyggelige vaner.

Kosthold og hygieniske behov:

Hele tiden noterer jeg alt jeg holder på å gå tom for. Alt fra melk til qtips og ansiktskrem. Før jeg lager selve hovedhandlelisten går jeg gjennom både fryser, kjøleskap og skap. Der kan det være ingredienser til 9 middager; hvor alt jeg mangler er brokkoli og ost. Så er brokkoli (10 kr for en pose fryst på Rema) og ost (harrybussen er gratis til Sverige her vi bor) -alt jeg trenger å kjøpe inn når det kommer til middager uka som kommer.

Bli kjent med merkene Firstprice, Extra, Coop og Softstyle, samt butikkene Loco og Normal.

Hvis du er glad i brus; kjøp en brukt brusmaskin og bruk funlightsaft til å lage brus av.

Parfyme? Vanilla på H&M er god på alle, og koster 39 kr.

Sosiale behov:

Det går an å dra omtrent gratis ut på byen og på nars, og ha det kjempegøy. Du trenger ikke alkohol, det er en vanesak.

Det går an å sykle til stranda med venner og nyte en vakker sommerdag der.

Det finnes parker der man kan ta med barna og treffe venner med barn.

Du kan gå turer ut i naturer med venner og familie, og kjenne på verdien i å bli bedre kjent.

Trening:

Prøv å jogge til favorittmusikken din på mykt underlag. Gress og stier. Tren styrke ute eller inne, gratis og enkelt. Ikke morsomt? Vel, hvis pengene eier deg og konvoluttene freser til deg så har du desverre ikke mye valg, hvis du er hekta på å trene. Jeg hatet jogging før, nå elsker jeg det.

Klær:

Se gjennom klesskapet og bruk Kondometoden (Marie Kondo på Netflix). Skriv ned hvilke klesplagg du trenger, hvis du trenger noe nytt, og sjekk ut Finn.no og bruktbutikker, eller dra på salgjakt. Bli kjent med New Yorker og gjenbruk.

Ting og utstyr: Kjøp brukt, and be proud!

Diverse: Slutte å røyke? Les Allen Carr med “Endelig ikkerøyker”. Jeg har ikke rørt en eneste røyk på 12 år siden jeg leste den boka og fikk meg en god latter. Den mannen rocker! Å slutte med nikotin var bare gøy, og det mener jeg.

Tilbake til utelivet: Test ut avholdslivet, og drikk heller en billig kaffe. Du behøver ikke å fortelle folk at du er edru, jeg lover deg at det er morsomt hvis de finner ut det akkurat i det de begynner å snøvle. Vær sosial mens du sparer penger. Vil du være hjemme og kose deg, sjekk ut Netflix eller HBO og ta livet med ro.

Sparing:

Flerkontosystem! Gå i banken og be om hjelp hvis du behøver det. Det er ikke så gøy der og da, men det er lurt i lengden. Hver måned forsvinner noen lapper fra brukskontoen din til sparekontoen, og du merker det ikke.

Er det egentlig noe du trenger? Virkelig trenger altså, som i livsnødvendig? Har du ikke det aller meste du behøver? Det hjelper iallefall ikke å klage høyt over pengemangel, for loven om tiltrekning sørger for å gi deg mer av nøyaktig det du velger å sette fokus på. (The secret, Netflix og bok)

Er du ikke egentlig nysgjerrig på hvilke gleder du finner ved livet hvis du bare skreller bort dyre og unødvendige vaner? Jeg lever slik som dette, og storkoser meg. I dag var jeg på besøk hos ei venninne før joggeturen i joggeskogen min, etter å ha syklet minsten til barnehagen. Etterpå dusjet jeg, og så fikk jeg besøk av et vennepar rett før barnehagehenting. De ventet her hos meg mens jeg hentet minsten med sykkel og sykkelvogn (Både sykkelen og sykkelen og sykkelvognen erkjøpt brukt, og funker fett.)

Jeg som har bipolar må trene. Og det sosiale er viktig for meg, spesielt hvis depresjoner melder sin ankomst. Da er det slike tiltak som jogging og å møte venner hjemme og ute som skal til for å holde meg frisk, sammen med viktige medisiner. Alle har sine gode grunner til å holde seg i form og være sosiale. Men det behøver ikke å handle om penger når du trener eller er ute og møter venner. Pengene skal du eie, de skal ikke eie deg.

En annen side ved å være edru på byen er at du innimellom kan spandere en øl på en god venn heller enn å kjøpe noe til deg selv. Du bruker uansett atskillig mindre penger når du er avholds, og alt du trenger er isvann.

Merk: Det sosiale blir bare bedre når du kommer til kjernen der du trives og er trygg. For å være trygg generelt må du også kjenne at du har kontroll økonomisk. Det er ikke naturlig at vi mennesker skal handle, kjøpe, ha, eie og atter skaffe oss alt dette unødige dilldallet. Den ekte gleden kan ikke kjøpes. Menneskene omkring deg kan ikke kjøpes. Naturen kan ikke kjøpes. God søvn kan ikke kjøpes. Livet er en gave, og du mottar denne gaven hver morgen; vær takknemlig.

Du er allerede rik i utgangspunktet, og det er bare å gi deg selv tid når det kommer til å rydde opp i gammelt økonomisk rot. Ikke gi deg, aldri gi opp. Hold ut: Du kommer dit. Du oppnår målene dine og du kommer til å leve drømmen din. Fordelen din er at når du har vært på bunnen, kommer du aldri til å ta toppen som en selvfølge i dét du kommer dit.

Mist ikke motet. Vær din egen bestevenn: Det er mange måter du kan belønne deg selv på. Har du noen gang prøvd å lage deg en digg middag hjemme alene, satt deg ned, nytet maten til hjemmelaget brus, og satt på en film?

Nyt livet, og kjenn på alt du allerede har. Å rydde opp i økonomien min har ikke bare vært tårer og skam; det var også helt greit og jeg fikk endene til å møtes straks jeg kvittet meg med dyre pengesluk.

Snu om nå, i dag. Fra nå av eier du pengene dine, og tiden da pengene eide deg er forbi. Selv om det tar tid, vet du at det ordner seg hvis du lever smart og tar modne, voksne valg. Og da kan ikke de forbanna konvoluttene reise seg og bite deg i rumpa, ikke sant?

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg