De tok selvmord, og vi sitter igjen.

 

Nei?! Nei. Så. Nei sånn er det ikke . Hun er ikke død. For et sinna ord! “Død!” Selvfølgelig, lever hun, det så du jo! 

For du så det i øynene hennes. De var fulle av liv.

Neineinei!

Det er ikke sant, nei nei, det er umulig å fatte!!!.

SKJØNNER DUUUU DEEET ELLEEEER???? AT DET IKKE GÅR AN? At hun aldri mer, aldri aldri mer, skal glinse til verden med de øynene

Æ SKOILLA TATT TOGET PÅ FLEKKEN, DRATT OG REDDA DÆ. Skoilla bare, bare holdt dæ i live, mot din vilje! Du va så viktig, vennen, åh du skulle bare visst et halvt hav av all kjærlighet vi følte for deg. For deg; din galgenhumor, din omsorg, umistelige deg. De altfor lange turene i skauen, som ingen ende ville ta. Vi tråkket etter deg. Hvem tråkket vel ikke etter deg? Du ditt sterke forbilde. Og nå er du liksom død? DØD?

Hva er døden, og hvem svarer oss på hva skyene  maler for oss?

Hun svever og danser i skyene nå. Borte for alltid, og alle snakker om sorgfasene dine. Aller helst vil du VITE, ikke sant, HVOR ER HUN NÅ, og HVA er hun nå? Svar deg, og svar meg!

La meg først og fremst gi deg noe. Gi deg løftet om at du er i sjokk

Som om det hjelper, hva?

Men jeg gir deg det løftet her og nå, at livet ditt, på en eller annen måte kommer til å gå videre. Fra denne grusomme tilstanden av sjokk og vantro.

Gå videre fra å ringe henne og snakke i timesvis,

“Gå videre”?

Nei. Ikke sånn. Men du skal ikke alltid være i sjokk.

Jeg lover.

Her er

mine råd.

La oss starte med musikken. Den påvirkende musikken.

Gammel typ? CD? Finn den tristeste. Spotify? Lag den sippeste lista. Nå starter jobben.

– Har du barn? Send dem til kjente. La de gå ut og leke. For nå skal du kategorisk og STRATEGISK sørge. Sørge høyt, veldig høyt. Å forklare barnet ditt, det kommer naturlig. Først må SJOKKET DITT FÅ UTLØP.

Du tror ikke enda; ar du kommer til å gråte. Ok. Det er ikke sikkert det er det du skal I dusjen der. Det kan hende at akkurat du trenger å rope. Brøle.

Sett på musikken på badet. Kle deg naken. Gå i dusjen. Legg deg i badekaret. Hva enn, med vann.

Griin, gråt, skrik, hyl, rop, krøk deg sammen om du så føler det er riktig. Gap, gap som om gaping vil bringe henne tilbake. Hyl og rop.

Ta din tid.

til du synker sammen.

Ut av dusjen.

Tørk deg

Flex muskler i speilet og si så høyt du kan: JEG ER NÅ STERK PSYKISK OG FYSIKS, JEG ER NÅ FRISK, JEG TENKER. NÅ POSITIVE TANKER SÅ JEG BESTEMMER NÅ AT JEG ER LYKKELIG

Men jeg må skuffe deg. Jeg. Er hverken noen ekspert på dette, eller kan love deg at dette holder. Så la oss holde hender og gå videre, hva? Hold handa mi mens jeg Googler litt.

Det både du og jeg vet, er at alkohol aldri gjorde dem gladere, bedre eller mer lysten på livet, enn der og da.

Vi må låre av dette; er du ikke enig?

Så møter vi det ordet igen. Sorg.

For de sier at sorgfasene er

1. Fornektelse

Du kan ikke tro at dette skjer med deg. Du tror at alt er en fæl drøm, og at du bare trenger å våkne for å innse at alt er greit.

Vantro. Yeah. Vantro. Dette kan ikke stemme! NOH, NEI! …bare… nei!  Skal JEG IKKE SE TRYNET HANS PÅ REMA 1000 MER??? Yeah right!

Den første natta vil du ikke sove. For du vet. Du vet at når du våkner, så er virkeligheten der klar og tydelig med sin nye verden! Presentere enn slik verden for deg nå, er som å putte deg på månen.

Pust.

pes.

Noen som er ansvarlig?

Du opplever skyld eller sinne mot drg selv eller dem eller det som er “ansvarlig” for situasjonen. Hvis du ikke kommer gjennom dette stadiet, kan du bruke mange år på å bygge opp ditt vrede og hat, noe som kan være svært skadelig for helsen din. I tillegg kan det hende at dine følelsesmessige sår aldri gror.

…..sier Google. Og jeg kjenner meg igjen for hvert eneste dødsfall. Burde gjort ditt igjen ikke datt.

Ok.nei det er ikke ok.

Men nå skal du flytte dusjen til putene. Jeg vet. Du gidder egentlig ikke å denge løs på puter i sofaen. Eller senga akkurat nå.

Svarer er musikk.

Igjen.

Bruk den triste eller sinte musikken.

Musikken vim hjelpe deg til å banke opp alle putene du har. Bare sørg for å vær alene. Eller ikke? Kanskje du vil gjøre dette sammen med en du er glad i?

Gjør dusjen og putene til du letter litt.. Gjenta. Og gjenta.

Depresjon

Kanksje har du vært i begravelse nå.

Eller ikke. Begge deler er rett for deg.

Har du med deg barn i begravelsen, kan det være spørsmål å besvare i etterkant. Vær forberedt. Vær også klar over at der du kanskje trodde det beste var å la barna slippe, er det såmn at ekspertene som regel anbefale deg å la de små bli med.

Etter minnestuneden for Siv-Elin, tok jeg med meg 9åringen min på badeland. Det kommer jeg aldri til å angre på. Han elsket det, samtidig som at han opplevde begravelsen som vakker nok for Siva våres. Med så mye nydelig medfølelse for datteren til Siv.

I dette stadiet av sorg har du svært sterke følelser. Dette er når det går opp for deg hvor stort tapet ditt er. Gråt, følelser av  håpløshet og Sinne.

Når du forstår at du ikke kan gjøre noe for å gjenopprette det du har mistet eller fikse forholdet ditt, kan du oppleve sinne og frustrasjon. Du kan også bli irritert på andre mennesker som ikke engang er direkte relatert til situasjonen.

Aksept. Hva? Akseptere dette?

Joda. Javisst meldte jeg meg inn på flekken. Så farga jeg håret. Treningssenter og New kind of hair .  Yeah!

De fleste andre avtalene glemte jeg.

Jeg kan jo ikke ringe deg vennen, ååååhhh!!! Var der et uhell? Ville du ta farvel NÅ?

Dette er det siste av stadiene av sorg, som er situasjonen som du bør forsøke å nå så raskt som mulig for både din helse og ditt velvære. Å gå ansikt til ansikt med virkeligheten av tapet og å justere seg til den nye situasjonen mens du helbreder gamle følelsesmessige sår er en prosess som er lettere for noen mennesker enn andre.

Råd for å overvinne de ulike stadiene av sorg

Situasjonene som forårsaker mest smerte hos folk er vanligvis død og separasjon. Sorg er et resultat av at du opplever tapet av noen som var veldig viktig for deg. Til tross for at det nye fraværet er smertefullt, må du reise deg opp og gå videre med livet ditt både for deg selv og for andre mennesker. Hvis du ikke gjør det, vil din sorg bli patologisk og vanskelig å beseire.

Intense smerter, å ikke ha lyst til å gjøre noe, å ha selvmordstanker, eller å ha overdrevne emosjoner er symptomer som bør behandles av en profesjonell gjennom behandling. Hvis du blir konfrontert med tap av en elsket, ikke glem å vurdere følgende anbefalinger:

Gråt så mye som du trenger? Hva om der ikke finnes tårer, bare søvn?

Det er sant at siden vi var små, har vi blitt fortalt at “å gråte er for de svake.” Men når det kommer til sorg, er det å gråte en utmerket måte å redusere dyp tristhet og frustrasjon på. Til syvende og sist, vil kroppens fysiske, mentale og følelsesmessige helse takke deg.

Dette betyr ikke at du skal gråte hele tiden, men heller at tårene dine vil hjelpe til med å rense din sjel. Det er viktig at du lar deg selv føle smerte og at du ikke skammer deg over at du gråter. Kort sagt, det å gråte og sove kan være en stor hjelp for å overvinne sorg.

Gi deg selv tid

Stadier av sorg kan vare i dager, uker, måneder eller til og med år. Alt avhenger av en rekke faktorer, inkludert din personlighet, Relasjonen du hadde med den du mistet, hvordan du reagerer på problemer i liv!et ditt, og hvordan du kan overvinne situasjonen.

Bortsett fra det, ikke vær for streng med deg selv. Husk at ja, du må helbredes, men du bør ikke presse deg selv til å gjøre det for fort. Det er ikke et kappløp.

 

For:

Spør om hjelp

Hvis du har gått gjennom noe vondt. Ring.

Du kan til og med begynne å se en terapeut eller delta i en støttegruppe. Sannsynligvis vil du bli overrasket over hvor mange personer som har gått gjennom lignende situasjoner som deg. Ofte kan selv det å snakke om dine følelser med en som er helt fremmed for deg være mer effektivt enn med noen du har kjent lenge.

I tillegg til å finne en person (eller noen få personer) som gjør at du føler deg elsket og beskyttet, er det viktig å snakke om hva som har skjedd med deg. Selv om det bare er å snakke med et speil eller skrive en daglig journal om dine følelser, teller hver liten bit.

Etter at du har uttrykt hvordan du føler deg, får du en følelse av frigjøring, “mindre vekt” på ryggen og en klarere idé om dine neste trinn. Ikke hold følelsene dine inne i deg – de kan vende seg mot deg.

Ta vare på deg selv

Når du sørger, er det vanlig å ikke ta hensyn til dine daglige gjøremål, selv ditt personlige utseende. Likevel må du holde deg  hydrert, få i deg nok mat, være uthvilt og holde deg ren. Ellers vil du ikke kunne helbrede deg selv følelsesmessig og åndelig.

Det er alltid viktig at du tar vare på kroppen din. Ta en dusj, kam håret, bytt klær, ta på deg litt sminke hvis du vil. Gå ut av huset og pust inn frisk luft, drikk te eller spis litt suppe i denne fasen av å sørge.

Til slutt må du gjøre hva du kan for å fortsette å leve livet ditt etter du har gått igjennom de ulike stadiene av sorg. Selv om det kan være vanskelig, selv om du føler deg ødelagt på innsiden, og selv om  ingenting ser ut til å ha mening … gå videre. Sakte, vil dine sår helbredes.


Innholdet i denne publikasjonen er kun til for informasjonsformål, samt erfaringsmessige råd. Og for det meste kopierr fra internett. Det kan ikke under noen omstendigheter tjene til å fasilitere eller erstatte diagnostisering, behandling eller anbefalinger fra en fagperson. Konsulter en spesialist hvis du har noen tvil hva angår helse, og søk deres godkjenning før du prøver noen prosedyrer.

 

Nei. Det kan ikke være sant.