Dette var tidenes tabbe, Britney!

 

Boken ble lest på 4 dager. Du har min fulle sympati og forståelse, Britney Spears. Men på et område banker jeg hardt i bordet!

Hvilket jeg kommer tilbake til.

Her om dagen fikk jeg en påminnelse på hvor uvitende folk er om diagnosen jeg lever med. Det er som om jeg med vilje overser det faktum at “hvordan kan de vite?” For hvordan skulle jeg kunne vite hva det går ut på å leve med Aaperger, Schizofreni og Autisme?

Påminnelsen var et vennlig spørsmål om jeg kunne tenke meg å en dag leve helt uten medisiner.

Spørsmålet var i min erfaring og lærdoms verden så abstrakt og surrealistisk naivt, at jeg satte meg ned med et smil om munnen og lærte henne fakta om diagnosen min. Jeg hadde garantert spurt om det samme om jeg var henne, så med naivt mener jeg satt i sammenheng med psykoser av en annen verden for eksempel. Hva det faktisk innebærer å slutte med medisinene.

Følger du med Britney? For nå kommer jeg til dine uttalelser.

For det er alvor. Bipolar har flere sider, men jeg vet kun om 2, og det er bipolar 1 og bipolar 2.

Forestill deg 2 poler. Pol manisk og pol depressiv. Begge polene er, som du sikkert forstår, sykelige. Da har det gått for langt.

Bipolar 2 er den milde varianten, og de har rapid cyclings, altså humørsvingninger i løpet av dagene og ukene. De holder seg mellom polene. De kan leve uten medisiner, men jeg tror det definitivt ikke er å anbefale, uten at jeg er noen fagperson til å uttale meg. Det er en diagnose som medfører enorm ustabilitet. Også for pårørende.

Jeg har bipolar 1.

Bipolar 1 er en helt annen typ diagnose. Vi har ikke humørsvingninger i dagene og ukene.

Hos oss kan det gå måneder og år innen samme pol, og det verste er at vi ikke holder oss innom polene, men vandrer langt utenfor både pol glad og pol trist. Det heter psykose, og krysser med Schizofreni akkurat der.

Jeg har hatt 3 slike siden 1997, og jeg har aldri hørt stemmer eller sett hallusinasjoner. Den siste psykosen for 14 år siden, der jeg ble så usynlig selvutslettende at jeg ikke ville tråkke på gresset fordi det ville gjøre meg til en morder. Kunne ikke tråkke på insektene i gresset. Luktesansen var plagsomt sterk og vrangforestillinger virkelig hørte til på skjerma avdeling, lukket psyk.

Og da kommer jeg til den store skuffelsen i boken din, Britney!

Det eneste som kunne gjøre meg frisk igjen, var stemningsstabiliserende Lithium, og antipsykotika seroquell, medisinert slik at jeg slapp bivirkningene.

I RIKTIGE doser, relativt lave og perfekt tilpassede doser.

Slik er det med alt, ikke sant? Riktige doser koffein, riktige doser melk, riktige doser alkohol, riktige doser paracet?

Uten Lithium fungerer ikke jeg. Hjernen min mangler dette saltet, så jeg må ha tilførsel av det.

Hvilket bringer meg til det ekstra skumle, Britney Spears, ved dine påstander om Lithium i din ekstremt toppselgende bok over hele verden: Diagnose bipolar 1 står og skjelver på toppen av statistikker over de farligste diagnosene hva angår selvmord!

Jeg var nettopp der for 13 år siden, etter den store psykosen, da jeg falt og falt og falt. Falt i hue. Falt ned på gulvet der jeg satt og ba. Alt var vondt. Gjemte meg under dyna. Skammet meg. Jeg var medisinert med antipsykotika, og altså bringe ut av psykose.

Men jeg nektet å ta lithium.

Fordi jeg trodde det var farlig.

Så ga jeg det en sjanse, våren 2010, og innen en måned hadde jeg kavet meg ut av dyna, gått ut i sollyset, fått meg en jobb, og et liv.

Høy på pæra var jeg fortsatt ikke, og aldri kan jeg bli det heller. Det hører til i fortiden utenfor psykiatrisk i 2009 da jeg trodde jeg var verdensmester i fotball bare dager etter et keisersnitt. Det hører til i psykose. Akkurat slik en med bipolar 1 aldri kan bli psykopat. Fordi vi er det motsatte. I feel your pain, you are in my vain, you start, but that is my heart osv. You know. “Empat” er et ord som er in nå.

Anyway, Britney!

Saltet lithium er farlig i overdose, spesielt fordi man ikke har funnet motgift. Men det er faktisk ikke meningen at man skal ta overdose. Du skal ikke drikke flere liter 96% alkohol i ett heller. Samme hvor fy så er det for sent, og du kommer aldri i mål der livsreddende hjelp står klar.

Lithium kan tære på nyrene, derfor er mengde dose ekstra viktig å overvåke med speil, som blodprøvene heter.

Jeg er velfungerende alenemamma. Jeg eier egen bolig. Jeg leier ut en hybel. Jeg har tett nettverk med herlige venner og slektninger. Jeg tar medisinene mine nøye, og passer på å få nok søvn. Kjære Britney Spears, jeg er ikke i fare. Lithium er ikke farlig for meg. Det som er farlig er hvis jeg hadde sluttet med medisinen min og glidd inn i psykose. Da ville jeg blitt innlagt, kanskje i månedsvis, uten å kunne fungere.

Det som er FARLIG er alle de som behøver medisinen Lithionitt, som leser boka di akkurat nå, og slutter med medisinen sin. Eller ikke tør å prøve. Fordi du, som definitivt ikke er fagpersonell, skremmer dem ved å skrive at da du var innlagt på tvang, ga de deg en “svært farlig medisin ved navn lithium!” Det var et under at du overlevde, visstnok.

Alle medisiner har bivirkninger. Leter du i felleskatalogen vil du finne dem alle sammen, og fortsatt vil det være uoppdagede bivirkninger. Framtiden får ta seg av dem.

Å skremme en hel verden, hvorav mange mennesker har den høyst dødelige diagnosen bipolar 1.  Den suver ruver på toppen av selvmordsstatistikken, det er i mine øyne galskap.

Man kan alltids nevne porøse orfiril, lamictal og abilify som stabiliserende mursteiner når man bygger opp et nedrevet menneskesinn. Men skal jeg snakke ut fra erfaring, er Lithium gullbaren. Krystalldekorasjonen. Saltet som gir mange av oss og de rundt oss, et liv.

Jeg støtter deg, Britney Spears, men du har begått en tabbe av dimensjoner, i form av uttalelser i en bok “hele verden” leser. Du har revet ned gullbarer og henvist til porøse byggesteiner, som om du var en psykiater med peiling.

Og kanskje kommer det en vakker dag, at du som meg, oppdager at du, og også jeg en gang i tiden, tok feil. At både klær og filter bør på i form av et salt vi behøver.

Hva angår klær, kan de tas både på og av på en mer kunstnerisk og kontrollert måte hvis man er frisk på medisinen man behøver.

Hva angår filter, er filteret oppe i topplokket jeg snakker om.

Til alle som har lest Britney Spears sin bok, og som det berører hva angår medisinen Lithium: Husk at hun ikke er utdannet psykiater. Oppsøk eksperter på felter dersom du vurderer å enten slutte, eller la være å begynne på medisiner som kan hjelpe deg om du sliter med en sinnslidelse.

 

 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg