Du ditt bygdadyr

 

 

Før du spytter i motvind og slår knyttneven gjennom tåke av uvitenhet; kjære bygdadyr, listen up yo!

 

Det er ikke det at jeg tror jeg når gjennom til deg, nei nei. Jeg vet jo godt at din næring heter drama ala gossip, så det er ikke derfor jeg skriver dette innlegget. Jeg skriver dette for alle de du dømmer, ødelegger for og sprer ondsinnede rykter om. Jeg skriver dette for å gjøre det litt vanskeligere for deg å ture fram med dine oppkonstruerte løgner, og jeg gjør det ved hjelp av moderne åpenhet. 

 

Med den danske, imaginære byen Jante, mente forfatter Sandemose å skape et bilde av at alle bygder og byer har en Jantelov. Forvaltere av Janteloven kaller jeg “Bygdadyr”.

 

So what’s up på menyen? Det vanlige? Du spiser fortsatt siste nytt om narkomene? Du gafler enda i deg sladder om alle i byen’s originale? Du eter alt som handler om alle som tydeligvis har fått psykiske vansker i det siste? Alle siste innleggelser? Hun som ser sliten ut? Han som sitter i varetekt? De du har hørt har gjort, vært og blitt sett? Sammen med? Hvilken deilig rottesuppe skal du koke sammen i dag, for å slippe unna fokus på deg selv? Hvem er du her for å kritisere nå? Hå hå, ja du er spennende du, hva? Virkelig er du tillitsvekkende for alle dine venner.

 

Hva med å åpne øynene dine, bygdadyr, før du sitter der alene med sultent blikk og falsk, forbitret fasade? Janteloven er stinkende gammel, og det er på tide å tenke nytt.

 

For grunnen til at han du snakker så ivrig om, sliter med narkotika, ligger i et godt gjemt tjern som bare han og nøkken vet om. Du vet ingenting, og hvis du visste, ville du grått et helt nytt tjern til ham å gjemme sannheten i. Han har så mye vondt å bære; og der sitter du og sladrer som ei overfylt blære. Han nesten drukner, og du er med og slukner .. lyset hans.

 

Nemmen oi, er en av byens kvinnelige kriminelle innelåst i påvente av sak, hva? Men gjør det deg til dommer? Jury? Er dette noe du har peiling på, fordi du har hørt at han har hørt hun har hørt at han skal ha hørt? Skal du være en av de som dømmer, spytter og slår? Vennligst ikke dum deg ut; hold den uinteressante munnen din limt sammen med lynlim. Vi vil ikke kjøpe forhåndsdømmingen din, og forøvrig ei heller noen av teoriene dine. Snart går det mot ny vår, og hun frifinnes. Sannheten visste du aldri noe om.

 

La vennene mine være i fred, hvis ikke har jeg en ny venn til deg. Jeg kommer snart tilbake til henne.

 

Å heve deg over, er  noe du kan. Å lage iskulde og fryse ut alle originale som ikke passer inn i din oppblåste verden laget av A4, er også noe du er ekspert på. Men det stanser der. Du har stagnert, og vi ser det. Du kunne aldri holdt ut å være annerledes. Kanskje er du innerst inne ikke helt hetero, men du gyver heller løs på alle de som gikk ut av skapet, enn å ta det modige steget ut. 

 

Du gjemmer din angst og du skjuler din depresjon, bak fasaden du har laget av sladder og kvass kritikk. Ingen må se deg, så du gjør alt for å kle deg ut i heldekkende bygdadyr-kostyme. Men showet er over long time ago, og nå er det du som stikker deg ut som en umoden sutremunn blant voksne mennesker som tross alt søker noen å stole på. Noen de kan snakke med. Hvis de snakker med deg, vet de at du ikke greier å holde deg innen du når utedoen. Du lider av store lekkasjer som alle kan lukte seg fram til, og du kunne aldri greie å tie om noe som helst, men sprekker innen 2 minutter ute av syne, ute av sinn, og alt siver ut. 

 

Derfor sitter du der alene nå, og det er nesten litt synd på deg. For årene gikk, og alle frifinnende sannheter om alle du ødela for; poppet fram og gjorde dine sladreteorier til skamme. Han narkomane ble rusfri og gikk åpent ut med historien sin, en story som fikk deg til å gråte i dagesvis. Hun som var tiltalt skrev bok om det hele, og siden det ble ble en bestselger, endte hun opp blant de rikeste i byen. Rundt omkring i gågaten går lykkelige homofile par hånd i hånd; og det ser ut til å være en trend å godta folk som de er.

 

 Ingen kunne stole på et unaturlig kostyme. Så hvordan føles det å være byens venneløse? The walkalone? Ville du tålt å bli fryst ut i tillegg, av slike som deg selv? 

 

Jeg har en trøst til deg. Det er en ekte og god venn som du kommer til å bli kjent med framover. Hun kan være ei forbanna bitch, men iallefall er hun rettferdig og ekte. Hun heter Karma. 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg