Når PMS ødelegger alt på noen dager

 

Hva gjør du når Telia-dama slenger på røret, og du plutselig har blitt til et monster i forhold til typen? Alt han vil er å rømme til Afrika, for han vet at hvis han bite back, da blir det mer enn krig i stuggu. Hva du gjør? Du ringer opp igjen og kjefter videre fordi kunden har rett, og med han som vil rømme til fjerne strøk? Han rekker det ikke, for du skravler så hurtig at han ikke kommer unna. It’s PMS, og det er bare å henge med!

 

“Hun er nådeløs. Frekk. Nasty. Uovervinnelig i diskusjon. Potte. Sur. Bitch!” Eller er hun bare premenstruell i noen dager?

 

I bloggverden har det det siste året blitt nærmest feministmoten å skrive om mensen. Jeg har ikke hivd meg på trenden, men faktisk har jeg ingenting i mot at renselsen vi kvinner går gjennom hver måned belyses og normaliseres. Men jeg kan ikke se at noen har skrevet om den psykiske delen ved det hele. De aller fleste damer berøres i mild eller sterk grad av premenstruelle hormoner. Vi blir hissige, sårbare, irritable og heftige i noen dager. Og vi kan ikke noe for det. Man har ingen kur mot det, selv om noen synes hormonspiral eller nattlysolje hjelper. 

 

Til illustrasjon for dette innlegget har jeg brukt et bilde av barnefar og meg. Vi er ikke kjærester, men bildet er i aller høyeste grad aktuelt likevel. For selv om vi bor i to hjem og har et foreldresamarbeid og ikke et forhold, har vi i vår relasjon våre regler i forhold til PMS. Selv om disse reglene er komiske, er de reelle for oss. 

 

Den gyldne datoen i måneden hvor vi vet at hormonene begynner å bygge seg opp, rett og slett kutter vi kontakten.

 

Det skal krise til for at en melding skal sendes mellom oss de 7 dagene det gjelder. 5 dager før menstruasjon, og to dager ut i det hele. Vi skal ikke snakke sammen disse 7 dagene og vi skal ikke ta kontakt i det hele tatt, rett og slett fordi vi vet av erfaring at dette varulvopplegget her, det rår vi ikke over. Kun hvis viktige situasjoner oppstår omkring ungene skal vi ha kontakt disse 7 dagene.

 

Av stolthet er man som regel ikke i stand til å innrømme at man som kvinne er problemet disse gyldne dagene da en tango av intuisjon og intelligens gjør oss hårsåre og oversensitive. Alt skal kverruleres og diskuteres, og alle skal skyves vekk, fordi akkurat da så er man potte sur for ingenting. Varsellampene uler og lyser rødt dess nærmere tante rød melder sin ankomst.

 

Visste du at man er på sitt peneste nettopp den dagen man får menstruasjon?  Akkurat i det de maskuline trekkene i ansiktet som pms fører med seg, gir slipp. Sånn sett kan du på to måter være lettet i det du får mensen; du blir penere og hormonene vil fra da av fade bort.

 

Vi har funnet ut at det beste i foreldresamarbeidet er at både barnefar og jeg får slippe. En hormonell kvinne kan virke å være ute etter å kritisere hver minste lille greie, mens det egentlig handler om å gå i forsvar for stolthet i høyspenn. 

 

Det kan være tøft å være kvinne. Mange oppgaver mannen slipper unna er ment kun for oss damer. Kanskje fordi vi er sterke nok til å takle det? Men så sterk som en varulv mange av  oss kan bli omkring 5 dager (eller mer) før menstruasjon, er det kanskje best respektere. Fordi vi ikke kan gjøre særlig med det, er det nok lurt å innføre visse regler for å unngå krangling og ufred. Bare litt himling med øynene vil bringe en hissig ulvekvinne ut av fatning, og bare et lite argument kan føre til glefsende diskusjon langt utpå ville vidder. Som lavt blodsukker? Nei, verre. Mye verre. Det får han tåle? Jovisst, men det er ikke sikkert hun bør tåle motstanden, hun vil få, for husk at det like mye fører med seg sårbarhet som sinne.

 

Skal vi ikke snakke om dette, men skjule det? Er det flaut? Pinlig? Vi synes ikke det, hverken mine venner eller jeg. Vi ler litt av at barnefar og jeg må kutte kontakten 7 dager i måneden. Men vi vil jo ha fred og ro, ikke tullete krangling om tullete ting.

 

En venninne av meg tar de viktigste telefonene akkurat når hun er premenstruell, nettopp fordi at da er hun både sterk og klok. Hun ordner opp i alt praktisk akkurat da. Alt som ikke har med kjærlighet å gjøre. Økonomi, utfordrende møter og de vanskeligste sidene av business. En annen kvinne jeg kjenner har satt inn hormonspiral og blitt kvitt problemet. De 3 damene hun så anbefalte hormonspiral til ble også kvitt problemet, og siden de alle jobber samme sted ble arbeidsmiljøet desto bedre. Interessant. 

 

Kjære kvinne, du er tøff og sterk. Selv ville jeg ikke diskutert med deg en viss tid i måneden, dersom du blir like hormonella som meg, for da er det mer power i deg enn i alle menn i hele verden. Så hva gjør du akkurat denne tiden, for å hanskes med hormonene? 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg