Brannutrykning i Stjørdal grunnet kuldedamp ut av takvindu


(Bilde publisert med tillatelse fra VG)
 

Det var klokken 15.15 mandag 7.november 2016 at en ung mor satte seg ned med en svær pose singelsokker på loftet i rekkehuset der hun bor, i håp om å finne matchende sokkepar. Like spennende hver gang, forteller kvinnen. Taklampen blinket, og hun skvatt til, kjeftet på eventuelle gjenferdende spøkelser, og fortsatte sokkelottoen. Det ringte på døren, så hun løp ned til midten for å åpne opp.

Der stod nabodamen fra Afrika med barna sine, og døtrene spurt på engelsk: “What’s the number to fire… fire? There’s a fire!” De pekte på huset to nummer bortom, og den norske damen begynte å skjelve og se for seg det verste. Ja, what’s the number, for helsike. Someone please call ..not 911, but..   Hun skulle trykke tall men kom inn på galleri og spotify, før hun greide å trykke 113. Hvilket jo egentlig var feil. Men hos medisinsk nødtelefon ble hun tatt godt imot og satt over til riktige 110, samtidig som medisinsk nødtelefon fortsatte å holde seg på linja. 

Den livredde damen tok på seg joggeskoene og gikk ut i 8 minusgrader i tskjorte og dongeri, mens hun startet multitaskingen mellom oversettelse, forklaring og veibeskrivelse.

Hun klødde seg i hodet, bokstavelig talt, og prøvde å spørre afrikanske mammaen hvorfor det ikke så ut til å komme noen røyk ut av rekkehuset deres, samtidig som hun snakket med 113+110. Greit nok at de sier det ikke er noen ild uten røyk, men er der røyk uten ild? Eller var det motsatt? Or some kind of slow fire eller? African style?

De afrikanske døtrene forklarte at mammaen hadde komme hjem og sett røyk ut av det åpne loftinduet. Da hun kom inn, blinket lampene. Noe skurret, følte de, så de skrudde av all strøm og kom seg ut. Der kom sokkesorteredama inn i bildet. 

3 biler med brannmenn ankom i løpet av så kort tid at man nærmest skulle tro det dreide seg om 5 minutter på en avstand på 2 km fra sentrum, og fortsatt var det hverken ild eller røyk å spore. Likevel ventet de norske damen med alt for mange sokker, for kunne det jo hende at det kunne hende… 

Sokkedamen ble stående til brannmennene bekreftet at det ikke var tilløp til brann inne i naborekkehuset, før hun ruslet for å hente toåringen sin i barnehagen. Der møtte hun bestyreren, som kunne fortelle at lampene hadde blinket i barnehagen, og at det sikkert var pgr av overbelastning. At mange brukte mye strøm på en gang i den plutselige novemberkulda.

Den afrikanske mammaen hadde altså sett damp komme sivende ut i vinterNorge fra loftsvinduet. Og NTE’s overbelastede elektrisitet hadde blunket med lampene hos dem som hos den norske nabodamen med tidenes antall singelsokker. Det var grunn til å humre litt av det hele.

Hvem sokkerorteredamen som ringte feil nødnummer, for så å klø seg i hue over manglende røyk, ild, ild og røyk, var?

Hun som etterhvert så puslespillbrikker av vinterdamp ut av norske vinduet sett med afrikanske øyne, samt overforbruk av strøm, falle sammen til et litt komisk puslespill, men samtidig ikke hadde lov til å gå inn og sjekke om det fantes glør der inne?

Hun som fant det hele betryggende, for all del, hun følte det var trygt både med kvikke, snartenkte naboer og rask brannutrykning.. 

Hvem hun var? Gudene må vite. Men jeg tror hun har en blogg ved navn forbipolene.blogg.no

 

Kanskje flere, som meg, får den store skjelven når det ser ut til å virkelig gjelde? Vi som nesten har mistet kjære i brann eller ulykker, begynner å klomse i det vi skal tilkalle hjelp. Derfor bør vi pugge nødnumrene:

113 – Medisinsk

112 – Politi

110 -Brann

 

(Innlegget fortsetter under bildet)

 


 

5 minutter og 49 sekunder tok det før Stjørdals brannberedskap var på flekken, rimelig langt ute i periferien omkring sentrum, mens de i tillegg hadde vansker med å plassere adressen på kartet. Dette var en ressurskrevende utrykning for kommunen, uten at det i realiteten var noen brann. De skal iallefall få kred offentlig, for å ta mistanke om brann på alvor, stille de riktige spørsmålene over telefon, ekstremt rask utrykning og deretter kjapp og effektiv utredning av den mulige situasjonen. 

Jeg tar av meg lua, selv om det er kaldt!

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg