10 råd til biposchizospergerHD 😉


 

BiposchizospergerHD , I’m talking to you. Du. Som har en av disse, eller andre slektninger av de diagnosene. …talking to you…

Diagnoser er som byer. De har veier mellom seg. Man kan møtes på midten av de veiene iblant.

En schizofren i psykose, og en bipolar i psykose er pretty much the same. 

En med asperger som legger merke til detaljer, er ganske lik en bipolar i depresjon. 

En med ADHD er ganske lik en bipolar med hypomani. 

Jeg trekker linjene mot bipolar. Det er fordi det er dette jeg har peiling på, siden jeg lever med det selv. 

Men jeg kan tenke meg en ting alle 4 diagnosene har til felles, og det er høy intellegens og annerledes tenkemåte enn normen.

Jeg ønsker å gå i dybden. Så jeg gjør det nå. 

Du har enten Asperger, Schizofreni, bipolar eller ADHD. Samfunnet har lært deg, gjerne siden dine pur unge dager kalt ungdomstid, at du er utenfor. 

Du har så mange tanker. Så annerledese følelser. Og har du bipolar eller ADHD, har du så mange av dem også. Så du tillegger deg å være tøff. Et tøft ytre, for å hanskes med alle følelsene. 

Med årene lærer de seg dette, omverdenen. De tror du er så tøff. De tror diagnosen betyr at du er en tøff type. 

Så de venner seg til en viss måte å snakke til deg på. Det er denne oppfatningen av at du tåler alt, mixet med intoleranse for det som er uvanlig. Unormalt. Annerledes. Dette, blandet med fordommer. Blandet med at de tror du er dum. …som gjør at de snakker til deg på respektløse måter.

For en kræsj, hva? For en kræsj du daglig utsettes for… Jeg vet hvordan du har det, og jeg har noen råd.

Samfunnet er ikke klar for din intuitive, flerdimensjonale, intellegente måte å tenke på. Nei menneskeheten er ikke nok utviklet for det enda engang, så det blir tilogmed for mange tanker for hjernen din. Og du blir stresset av denne virvar-kombinasjonen. 

Råd nr 1: Du må ta vare på din skatt. Din diagnose er en skatt dersom du behandler kropp og sinn riktig. Lev så sunt som mulig. Jogg til musikk. Test ut hvetegress, grønn te, spirulina, chlorella, chiafrø og forøvrig sunt kosthold, i kombi med en treningsform som passer DEG. Dette er ekstra viktig for deg med diagnose, og vil gi deg så mye større gevinst enn normen. Du er trukket mot rus siden du har diagnose: DETTE er rusen din: det sunne livet.

Råd nr 2: Skjerming. Du har sikkert lagt merke til, eller opplevd selv, skjerming på lukket psykiatrisk avdeling. Kopier dette. Styr det selv. Skjerm deg når du kjenner det behøves. Er stemningen dårlig, gå til et annet rom et par minutter eller lengre. Ta på deg ditt usynlige skjold av speil, og gå så tilbake. Er folk slemme og frekke mot deg: Ha minst mulig kontakt med vedkommende. Beskytt deg selv. For bipolare og de med ADHD: ved for høy stemning, trekk deg tilbake. Skru av TV’n, og vær litt utilgjengelig en stund.

Råd nr 3: For de som har hatt psykose: husk du er 100 år før din tid. De forstår ikke, og kommer ikke til å forstå din flerdimensjonale måte å tenke på. De skjønner ikke hvorfor du ser ut til å lese tanker, og alltid vet når de ringer. De aner ikke hva som gjør at du alltid fersker dem i løgner eller baksnakking. De bare vet ikke hvorfor du vet. Og der er ingenting overnaturlig. Du har bare tatt ibruk deler ved din egen hjerne som alle har tilgang til.

Råd nr 4: Mange uvitende aner ingenting om medisinering. Av den enkle grunn at de ikke vet hvordan det oppleves å leve i en verden av psykoser, altfor sterke sanser, manier, hyperaktivitet, 1000 tanker i 10minuttet, eller depresjoner så dype at man apatisk slutter å snakke, slutter å gråte og slutter å stå opp av senga. Rådet er: Aldri ta imot råd omkring medisinering fra uvitende folk. 

Råd nr 5: Sliter du med angst? Tre inn i Dr Wayne Dyer og Louise L Hay sin verden av selvaffirmasjoner og geniale tanketriks. Dette er to forfattere som vil guide deg vei til gulleggene i din diagnose. For de finnes, du vet det?

Råd nr 6: Jeg vet du kan ha gått gjennom traumatisk tvangsbehandling. Å bli lagt i reimer, eller holdt nede av 5 sterke menn for å bli satt sprøyte på, stengt inne i rom, eller lukket inne på tvang i ukesvis, er forferdelig og ufattelig vondt. Selv om du vet at de måtte gi deg medisiner der og da, og at de var nødt til å skjerme deg den perioden, kjennes det faktisk ikke greit, og slettes ikke ok…  Mitt råd er: gi dette tid. Du er ikke alene. Og personlig tror jeg at framtiden har helt andre behandlingsmetoder å by på. Kanskje kan DU og JEG påvirke i den retning som må til for å endre disse uhumane måtene å få et menneske frisk på… Jeg har flere ganger snakket med mange av dere om det. Vet dere er klare for forandring innen både helsevesen og samfunnet ellers, nå..

Råd nr 7: Dyrk ditt talent. Du vet hva jeg mener. Enten er du rå på å tegne, flink til å male, god til å skrive, dyktig innen jus eller en morsom standupkomiker. Gjerne kommenter her dersom du har andre unike talenter. Jeg er interessert i det.

Råd nr 8: This goes out to Aspergere og Schizofrene! Nå har verden blitt smørt inn med åpenhet for aksept omkring ADHD og Bipolar i en årrekke. Dette er vel og bra, men nå er det på tide å vise verden dybden og intellegensen hva angår Asperger og Schizofreni. Føler du deg erfaren og sterk nok til å bidra med åpenhet? Come on, lær oss alt dere kan, både om diagnosene og om alt det andre dere kan. Skriv den boka. Lag den bloggen, come on.

Råd nr 9: Ikke gi opp. Vi er der snart nå. Hold ut alle tunnellene, og vent på en morgendag som vil gi aksept for våre diagnoser, og flere av de mulighetene “normale”i samfunnet har.

Råd nr 10: Du kan klatre fjell, du som de fleste andre her i verden. Det er bare det, at du kan klatre fortere enn de andre. Derfor når du også flere bunner i løpet av livet enn andre.

 

Kjære deg. Jeg vil bare be deg holde ut. Vi har mistet mange nok i selvmord nå, fordi samfunnet har vansker med å lære seg, og forstå, noe de kanskje aldri helt kan forstå. 

Det er ikke du som skal prøve å tilpasse deg. Husk det. Du er mer enn bra nok som du er. Og aldri aldri la dem få deg til å tro noe annet.

 


 

7 kommentarer

Siste innlegg