Grisefattige Nordmenn 🍻🍷🍹🍗🍺🍸🍔

 Med snusleppa foran alt annet, og flesk i blikket, gruser de over grensa til nabolandet, med Harry i hue og forkjølet snue. De hoster seg gjennom svenske sjapper, og kjøper røyk, snus, øl, vin og brus. Litt oster også. Og masse flesk.

For de er fattige Nordmenn, stakkar. De må til Sverige for å handle. Det må nemlig handles raskt. Det må drekkes og det må røykes, slik at tåka kan skjule økonomiske vansker. Og, hey, noen goder må man vel få ha midt i alt slitet?!

Mens de suser tilbake over grensa, tenker de på barna i baksetet. De som bare såvidt fikk julegave i fjor. Men, hey, neste uke skal jo mamma og pappa demonstrere foran stortinget, med plakater om fattige barn i Norge. 

De drikker en pils om dagen, eller et glass vin om kvelden. Legene sier visst at det er sunt. Ja det er visst noe man absolutt ikke kan leve uten. Man kan sikkert dø av stress uten denne alkoholen. Denne forbanna dyre alkoholen. Dessuten sier legene også at man bør finne riktig tid og sted for å slutte med nikotinen. Sist du sluttet med sigarettene, begynte du å snuse heller. Du sprakk etter to uker, så nå både snuser og røyker du. 

Men heeey, det går fint, hva? For i Sverige koser ti esker med snus ca 490 norske spenn, mot det dobbelte i Norge. Og du snuser jo bare 5 esker i uka du, så i stedet for å bruke 2000 kroner på snus i måneden, har du forminsket summen til kr 980! Wæw! Helt rått! For i tillegg sparer du jo inn masse du, på å kjøpe 5-pakninger med harry tobakk, til ca 400 kr i Sverige. Mot 800 kr i Norge. Klapp på den fattige skuldra di altså…

Vi hører om deg stadig vekk i media. Du er så fattig altså. Du er fattig som fy, i et av verdens rikeste land. Du er altså så innmari fattig, at du må pumpe deg full med kostbar nikotin og spise masse svensk flesk for å overleve vinteren. Du er så fattig, at et glass vin ikke holder til å dempe pengepanikken. Så du drikker ei hel flaske Harry-vin til 68 kroner hver kveld for å holde ut. Det er jo bare 2 glass magiske dråper, det, så har du glemt fattigdommen din litt hver kveld. De dråpene som er igjen, er ikke noe å snakke om vel?  

Hvem søren er denne forbipolene dama på femogtredve til å komme her og kritisere deg og din hellige fattigdom? 

Hvem i alle dager våger? Jo, det skal jeg fortelle deg! JEG våger, fordi jeg vil og kan. Og fordi jeg med god grunn har meget sterke meninger om deg og din harrye fattigdom.

Jeg er nemlig selv beregnet for “fattig” å være i dette landet. Min historie inneholder uføretrygd fra jeg var 21 år gammel pgr av min sykdom. De mente det ikke var noe håp for meg på den tiden, så et uført stempel ble plassert i min unge panne. 

Ei stund var jeg som deg. Drakk vin og pils, røyket meg både grå og grønn, og sutret over min fattige dom. Hadde ikke engang råd til noe ekstra på harryhandel. Eller var jeg for lat? Husker ikke..

2015: Jeg er fortsatt uføretrygdet, og mottar barnetrygd for et av mine barn. Dette er for meget lite å regne i dette landet. Jeg underholder også mitt eldste barn med disse pengene. Betaler alle regninger, husleie og strøm. Kjøper tipp topp utstyr til barna, og handler inn god sunn mat. Vi har alltid mer enn nok mat og hygieneartikler. Vi mangler aldri noe som helst. Og livet vårt er mer enn morsomt nok.

Hvordan kan det ha seg at jeg, som også er å regne for fattig å være, ikke er i nærheten av å være så fattig som deg?

Jo, nå skal jeg forklare deg: 

Jeg sluttet for ca 9 år siden å røyke, ved hjelp av Allen Carr’s geniale: “Endelig ikke-røyker”. Vips, et steg ut av fattigdommen.

Da jeg fikk barn nr to, ble det for dyrt å trene på treningsstudioet, selv om den viktigste årsaken var at jeg ikke hadde tid. Så jeg meldte meg ut, og begynte å jogge til musikk heller. Digger det! Vips, enda et steg ut av fattigdommen.

Hvorfor ikke teste avholdslivet? Spennende å prøve å være avholds. Så da siste svangerskapet var slutt, forsatte jeg min klin edru livsstil. Selvfølgelig av også mange andre årsaker. Vips, nok et steg ut av pengeklemma.

Så jeg kan ikke gå ut på byen jeg da?, undrer du på. Joda, og i aller høyeste grad på et mye gøyere nivå enn før: det ER så moro og billig å drekke kaffe ute på byen! Og jeg våkner aldri mer til kostbare fylleangster. Alkoholkiloene holder seg unna også.

Joggeturene hjelper meg å holde stabilt blodsukker, så jeg behøver heller ikke å kjøpe inn særlig mye godterier. Og når jeg gjør det, finnes det faktisk rimelig helgegodis også. Vips,  … ja , du vet…

“NOE, må vel vi fattige kunne unne oss også…” griner du der nede i den selvbedritne gjørma di. Poenget mitt, vennen, er at du ER ikke fattig uten de dyre vanene dine. Og nikotin er ikke “godt”, det er forferdelig fælt. Alkohol gjør deg sløv og overvektig, og har ikke noe med livsnyt å gjøre. Svenskeflesk og godis vil på sikt gjøre deg syk.

Og alle tingene? Har du plass, og i det hele tatt lyst til å kjøpe, alle disse greiene? Hyller nok? Skapplass nok i ditt fattige hjem?

Det finnes håndsåpe til 7 kr, shampoo til 8 kr, tamponger til 11 kr, dopapir til 10 kr pakken, saft uten sukker til 15 kr flaska.. hallo? Du må leve etter din økonomi, hvis du vil kjenne deg rik. Bytt ut nikotin med beroligende bad. Har du ikke bad, lukt på lavendelolje. Hvis du absolutt må være så himla rolig da. Bytt ut kveldenes vinglass med kakao med krem. Eller te. Mye bedre og billigere. Og nei, du behøver ikke å tenke at denne måten å leve på et “kjedelig”.

Du vil komme til å se tilbake på de sløvende alkoholiserte nikotinerte dagene som skikkelig tåkete og trege. Slutt å prøve å leve, bli heller med å sveve! Hev deg over penger. Du er mye mer verdifull enn all verdens penger. Og penger kan du faktisk skape massevis av en vakker dag, du også. På veien dit må du begynne å verdsette deg selv. Nå!

En venninne tok en gang med seg en for meg ukjent dame hjem til meg. Det var før jeg hadde begynt å få opp arbeidsselvtilliten min ved å forsøke å jobbe en periode. Teste arbeidsevnen. Før jeg prioritert ny sofa og ny TV. Vi var inne på temaet “lykke”, der vi satt i min grønne ufyselige tøysofa og pratet. Jeg nevnte at jeg var lykkelig. Storøyd så hun seg rundt. Dama kunne ikke tro at JEG var lykkelig. Sannheten er at lykken ligger ikke i fasadene’s ting og tang. Lykken ligger inni deg hele tiden, klar til å aktiviseres av DEG. 

Før du syter ut i media, vil jeg gjerne vite noe: holder du deg alkoholfri og røykfri? Kjøper du de billigste dagligvarene? Har du skrudd på salgnesa di? Funnet de billigste og beste kleskjedene? Trener du gratistrening, slik at blodsukkeret ditt ikke kontinuerlig sitter på en kostbar berg og dalbane? Benytter du deg av rimelig kollektivtransport? Parkert bilen 90%?

Hvis det er ET av disse spørsmålene du må svare nei på..

….da er du ikke grisefattig!

 

 

3 kommentarer
  1. Dette var godt skrevet! Kunne ikke vet mer enig! Det er så sant! Det ha deler hele veien om prioriteringer! NÅr man velge å røyke- har man mer enn nok penger- vi kan ikke klage før man virkelig har vært på randen. Flott innlegg snuppa:) ha en nydelig natt ! Og sov godt!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg