Svangerskapsdiabetes: Hvordan leve med det.

Du har akkurat fått beskjed om at sukkeret som ble funnet i urinene din betyr at du har svangerskapsdiabetes. Du har vært hos eksperter, kanskje på sykehus, og du har tatt glukosebelastningstest hos legen og nærmest sovnet av dem. Du føler på en krise. Det er katastrofe. Du får beskjed om alt du ikke kan spise, og du gråter. Tårene triller i takt med hormonene. Hvordan skal dette gå..

Aller først, les: Svangerskapsdiabetes er noe av det aller beste som har hendt meg. Jeg lærte så mye, og den bidro til at jeg måtte holde kroppen min sunn. 

Men da jeg fikk beskjeden, akkurat da, raste verden sammen for meg. Det er et år og to måneder siden nå, og sannheten sank sakte inn. Diabetikersykepleieren satt der på sykehuskontoret sitt og lærte meg hvordan jeg skulle måle blodsukker 8 ganger om dagen. Og vi håpet begge at jeg slapp insulin. Blodsukkeret burde ligge under 8. Problemet var høyt blodsukker, så føling var aldri er tema. Men ved høyt blodsukker ble jeg liggende totalutmattet. Hodet var våkent, men jeg greide hverken å snakke eller røre meg. Og jeg hadde trodd dette var pgr av lave jernlagre..  

Svangerskapsdiabetes er annerledes enn vanlig diabetes. Det har som regel lite med vekt å gjøre. I mitt tilfelle vokste magen relativt fort, mens jeg tyntes, med lav matlyst. Slik ble jeg i dårlig stand til å produsere nok insulin. 

Det var to måneder igjen av svangerskapet, og her er hva jeg måtte lære meg omkring kosthold. Jeg kommer også til å skrive om hvordan jeg reagerte mentalt og fysisk. Jeg skal faktisk begynne med å fortelle deg hvordan jeg opplevde dette, så du ikke blir skremt av kostholdet.

Altså, den første dagen gråt jeg og var vettskremt, da jeg innså alt jeg måtte la være å spise. Men for barnet’s skyld bare måtte jeg ta meg sammen og ta kontroll. Jeg måtte føre dagbok over blodsukkertallene. Og akkurat da jeg hadde begynt å mestre blodsukkermålingen og dagbokføringen, fikk jeg vite at morgentallene var for høye. Dette kalles fastende blodsukker. Jeg måtte begynne å sette insulin. Blodsukkeret var uansett jevnere enn før, og deretter humøret også. Jeg følte ikke lenger sug etter søtt, og var på en snedig måte løftet høyt over frukt og godtehyller både fysisk og psykisk. Jeg var så flink. Så det kjentes mektig urettferdig at jeg måtte begynne med insulin. 

På kontoret til den muntre diabetikersykepleier Siv. Vi sitter der og venter på meg. Jeg har insulinpenna med sprøytespissen på, i høyre hånd mens jeg kniper øynene hardt sammen. Hun skal lære med det umulige. Å sette insulinsprøyte på mitt eget lår. Tiden går. Jeg sitter fast. 

Vi ler så tårene spruter i det jeg setter sprøyta. For det kjentes jo bare som å sette et stempel på låret. Kjente jo ingenting. Hva var det jeg grua sånn for? Det var deilig å le av meg selv sammen med Siv. Jippi! DETTA skulle jeg da vel TAKLE! Alt for beibin!

En verden av balanse åpnet seg for meg. Balanse og full kontroll. Aldri lyst på noe søtt. Helt avvent. Du kan forvente denne tilstanden allerede etter en uke. Etter to er du på det rene.

Ikke fortvil når du leser om mat nå. Jeg skal her samle sammen alt jeg lærte meg. Det er også litt forskjell. Noen må innta insulin som jeg, mens noen fint styrer blodsukkeret med målinger og dagbok. 

Knekkebrød er din beste venn nå. Kornknekkebrød med mye frø, litt smør, og ost. Du kan spise mye hvitost. Forsiktig med brød, da du ikke må få i deg honning. Litt usøtet brød kan du spise. Disse zero yougurtene er også innafor, de 00%, og de kan bli et slags godteri for deg nå. 

Det du kan drikke, er vann, brus som kun er søtet med aspartam, og saft som er søtet med aspartam. 

Drikke som juice, melk, brus osv, må du holde deg unna nå. 

Søtning som du kan ha i deg er aspartam, stevia og sukrin. Sukrin er ikke lakserende ved normalt inntak, som annen søtning, og det tåler oppvarming.

Du får blodsukkerstigning av alle søtning/sukkeralkoholer som slutter på ol. Bortsett fra erythritol (som er det andre navnet for aukrin)

Du bør holde deg unna all frukt. Jeg spiste litt blåbær med kesam på hvis jeg skulle kose meg. Men du får også blodsukkerstigning av bær. 

Du kan nå ikke spis potet, ris eller pasta. Lite mel. Altså, helst lite gluten.

Selvfølgelig kan du ikke røre søtsaker, så la godteri og kaker ligge i fred, og prøv å gled deg til effekten av all denne strikse galskapen.

Du kan spise de fleste grønnsakene, kjøtt, fisk og magert pålegg. Vær kreativ, og finn dine favoritter. 

Nå er tiden for å gå turer ute i friskluft. Er du i form til å trene, vil det være veldig gunstig for blodsukkeret.

Husk at dette er en slags lærepenge. Ja, du ER mer utsatt for å få diabetes senere i livet, og ja, det kan hende diabetesen ikke går over, men i de aller aller fleste tilfeller, går den over tvert barnet er båret frem. Da kan du spise normalt igjen.

Du skal nå entre en unik og spesiell verden. Motivasjonen har aldri vært så stor og komplett for å holde seg unna så mange matvarer og godterier på en gang. Og det mes du er GRAVID! Power altså! Du må klare dette, og tenk så rå du er da!

Jeg skeiet ut to ganger. Den ene gangen hadde Mathias og jeg bakt boller. Jeg ringte sykehuset, og fikk tillatelse til å spise en halv bolle. 

Den andre gangen var en halv potet.

Jepp, dette er serious shit. Jeg skal love deg at det er viktig det du gjør, og at det er verdt det. For barnet ditt har slettes ikke godt av å bade i sukkervannet ditt. Du må passe på vekten til den lille, og skåne babyen nå. Slapp av, du er snart avvent alle sukkertyper, og du kommer til å nyte den balanserte tilstanden.

Nei – mat og drikke: Honning, sukker, søtning som slutter på ol, ris, makrell i tomat, potet pasta, gluten, eple, pære, appelsin, annen frukt, bær, godteri, melk, brus, juice, sukkersaft

Ja – mat og drikke: Knekkebrød, usøtet brød, 00%youghurtene, flere av zeroproduktene, hvitost, smør, magert kjøttpålegg, grønnsaker, salat, avokado, havre, kjøtt, fisk, sauser, vann, aspartambrus, aspartamsaft (aspartam i greie mengder er ok, sa diabetikerekspertene på sykehuset. Det er sukker som er ille for barnet ditt og deg nå), visse sjokoladetyper uten søtt på helsekosten, chiafrø, ….godt, grovt og norsk kosthold. Det er masse du kan spise. Og du må spise ofte og jevnt, pgr av blodsukkeret, så du kommer ikke til å kjenne deg sulten.

 Du skal deale med alle diettene som som finnes på en og samme gang, og du skal bære fram og lage et lite menneske med kroppen din samtidig.

Føl poweren. Kjenn deg sterk!

Og gled deg til alt du kan kose deg med etter lille gullskatten har kommet til verden. Mammalykke kombinert med deilig mat på sykehuset, ahh du har masse å glede deg til. 

Jeg kommer til å opdatere matlista etter hvert som jeg husker mer.

Lykke til. 

3 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg