Blondine lærer om klima og vær, del 1.

Velkommen til min nye serie, som skal omhandle klima og vær. Dette fordi jeg har klødd meg nok i mitt blonde hue i sommer. Nå vil jeg vite hvorfor været er slik det er. Og selv om jeg egentlig er svært mørkhået, skal jeg i følge blondinevitsene ha blitt “dummere som blond”, så da er det visst også mer nødvendig  enn noensinne at jeg setter meg inn i det meste, også dette med klima og vær.

Så mellom all annen blogging fra min kant, vil jeg blogge denne serien om klima og vær. En annen naturlig del av dette vil være å komme inn på naturen. Klima, vær og natur. Innen emnet natur, kunne jeg tenke meg å også spørre en som bruker skog og mark mye og som kan mye om det, og det er pappan til barna mine. Han er en kløpper innen emnet, og jeg håper han vil la seg intervjue. Hva sier du til det Tore? 

Faktum er at jeg kan for lite om dette uansett redhead, brunette eller blondine. Jeg skylder farfar fra nord å lære meg om været. Han var en klok klok mann som bare ved å titte på himmelen visste det meste om været neste dag. 

Jeg tar kontakt med Anne Solveig Andersen som jobber ved Metereologisk institutt i Bergen. I dag skal jeg bli klokere på Trønderværet sommeren 2015. Anne forteller om varmerekorder (høyere enn noensinne) sør i Europa denne sommeren. Men en jetstrøm har lagt seg lagelig til over Norge. Denne jetstrømmen skiller kaldlufta i nord og varmlufta i sør og skaper motsetninger. Det har mye å si hvor den ligger.

I fjord fikk vi en ytterkant på solværsdager, i år fikk vi en yttekant på kalde temperaturer. Hun forteller at det er forskjell på klima og vær, og at trenden på temperaturer går oppover, som du kan se på kurven nedenfor her. Og det fører oss frem til det jeg er mest nysgjerrig på, nemlig global oppvarming. Og jeg vil ha fakta på bordet.

Mandag forstetter denne serien, for da skal jeg snakke med profesjonelle innen emnet, nemlig klimaforskere. Jeg vil vite. Vil ha ekspertsvar. Jeg ser fram til å spørre og grave. Og jeg tipper jeg da skal inn i en verden av drivhusgasser, atmosfære, isbjørner, smeltende pol, fossilt brensel, orangutanger, industriell avskoging, solinnstråling og vulkanaktivitet.

Etter det blir det på tide å snakke mer grundig med Greenpeace. For jeg skal bli klok på dette. Jeg vil ikke lenger late som om jeg er gratispassasjer her. Ingen er det. Vi er alle en del av bestanden her, og jeg vil betale for meg med å lære, og handle ut fra det jeg lærer.  

Jeg vil kunne dette ut og inn innen 2015 er omme, og jeg håper jeg har med meg flere som ønsker å bli mye mer miljøbevisste. Moder jord rører en åre inni meg. Jeg får tårer i øynene av å snakke, skriv og lese om klima, miljø, global oppvarming og alt som har vår kjære moder jord’s helse å gjøre, dyrene som også bor her sammen med oss, deres velferd og framtiden til regnbuebarna våre 

Fortsetter mandag 27.juli.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg