JANTE var en by, og der bor vi alle 🌇🌆🌃

Velkommen til mitt dybdedykk innen Janteloven

Vi skal tilbake i tid. Til Nyrealismen..

Aksel Sandemose ( 1899-1965)

I Vestre gravlund ligger begravd et geni av en klok forfatter. En mann som satte ord på hva han mente var “menneskenes iboende ondskap og evne til å trykke hverandre ned”, som han mente preget menneskene fra deres første samhandling.

Dansk-Norsk forfatter, flittig essayist og artikkelskribent Aksel Sandemose vokste opp i Nykøbing på øya Mors ved Limfjorden i Nordgylland. Han ble døpt Axel Nielsen, men foretok et navnebytte i 1921, til Aksel Sandemose, et navn med mer tilknytning til hans norske slekt, da hans mor kom fra Skedsmo utenfor Oslo. 

Sandemose følte seg tidlig som en outsider i underklassemiljøet på Nordgylland, og hans oppgjør med dette var basis for forfatterskapet. Med hans dybdepsykologiske vinkling og brudd med konvensjonell romanform, sørget han for der betydeligste oppgjøret i norsk 1900-tallsliteratur.


Janteloven

Sandemose skrev meget, og han forfattet blandt alle sine prosjekter 3 hovedverk: “Det svundne er en drøm”, “Varulven” og “En flyktning krysser sine spor”. I sistnevnte storverk skrev han om hovedpersonen Espen Arnakke, som bodde i byen Jante. Boken ble utgitt i 1933, og det mest kjente ved denne boken er Janteloven.

Forfatteren selv hevdet følgende om Janteloven: “Jante og Nykøbing er den samme by, så længe det gælder omridsene, naturen, de døde ting. Menneskene kan lige så godt henføre til Ribe eller Arendal. Der finnes en lov, og den finnes over alt!”

Senere i boken skrev Aksel Sandemose det 11.bud, som lød: Du tror kanskje ikke at jeg vet noe om deg?


 

Om det var i Nyrealismen tidlig 1900-tallet, eller om det er i våre byer, bygder og tettsteder i 2015, loven gjelder enda: Man skal hverken tro man er noen, vet noe, duger til noe eller bla bla bla noe.. 

 Forskjellen er bare at nok er bud er tilføyd, hvilket lyder: “Du skal høylydt late som om Janteloven ikke gjelder, fordi det er fancy og moderne å mene det, og så skal du følge loven likevel i skjul”

Jeg for min del, kunne hatt en rykende varm kopp kaffe i handa, hjemmelaget is på bordet, Aksel Sandemose på andre siden av det gammeldagse bordet og ført en lang interessant samtale i trivsel og hygge.

For dette med å kjenne seg som en outsider, og humre litt av folk sin jantelov mens man virkelig ikke tar seg nær av det, det er noe jeg kjenner meg igjen i.

Man blir sterk av å være på utsiden sammen med alle de andre kreative og kloke outsiderene. For alle som higer etter å leve et pulserende liv til det fulle, bruke evnene sine og samtidig gi blaffen i baktalernes jabbsnakk, er jo her: out side. Utenfor. Her sammen med meg, Aksel og alle de spennende kunstnerene.. 

Vi er mange, og vi har ikke tid til tull. Har ikke tid til å bry oss om surmaga rapete ondsinnede utsagn. Dem som tulleprater tør jo uansett aldri stille seg foran oss og fortelle tullesynsingene face2face, og henvise til Jantelovsetningen de mener er gjeldende.

Du hører det etter ti fjær, ti høns og tjue kalkuner. Etter å ha hørt noen pip opp gjennom smalltown-årene, får du en deilig latterkrampe av å høre igjen oppgulpet om deg selv, henter deg inn og husker at: dette altså, dette skvipet har vi ikke tid til.

Vi har jo outsiderkunst å lage, stories 2 tell, bøker å skrive, viktigere samtaler å føre, movies 2 make og, gud forby: blogger å skrive…

Karma is a bitch, and she might be a witch…  Watch your self, if you are no elf…  What goes around really comes around, so do take care of your own sound…

RIP Aksel Sandemose, og takk for viktig belysning i mørke nordiske kroker. Vi sees for en himmelsk kaffeprat 😉

 

Skrevet av Helene Dalland 2015

6 kommentarer
    1. Takk for denne! Fint med en kort oppfriskning om Aksel Sandemose.
      “”Du skal høylydt late som om Janteloven ikke gjelder, fordi det er fancy og moderne å mene det, og så skal du følge loven likevel i skjul””
      Enig. For det første forstår de færreste hva Janteloven er. Janteloven er en universell lov om sosialisering. Sånn blir vi oppdratt.
      For det andre. Greit at Janteloven er oppsummert i 10-11 paragrafer, som er normative, men stort sett hele Sandemose sitt forfatterskap kretser om “jantemenneskene”. Janteloven er deskriptiv. Ikke normativ (bortsett fra paragrafene). Sandemose mener ikke å si at vi ikke skal oppdra hverandre sånn. Han viser hvordan vi blir oppdratt eller sosialisert.
      Derfor er det nonsense å snakke om anti-janteloven og å tro at den ikke ekisterer. Janteloven er universell. Det gjelder for alle til alle tider.
      Aksel Sandemose var en tidlig sosiolog. Forfatterskapet hans danner grunnlaget for sosiologi.

    2. Morten: Deilige ord! Fantastisk å lese din kommentar her, tusen takk for gjennomtenkte og intellegente setninger. Han kjente seg som en ousider i Nyrealismen’s dager, Aksel Sandemose, akkurat som jeg og mange jeg kjenner. Og det er ikke synd på oss her ute. Noe han tidlig satte fokus på. Det er dem synd på, alle a4formede medlemmer av peanuthjerneforbundet som Jokke så vakkert sang om. Ja det klang vakkert, vakkert i mine outsiderører, akkurat som lovene om byen Jante, vakkert treffer spikeren rett på peanuthodet sitt..

    3. Takk for det, Helene!
      Får du en gang muligheten så bør du se August Strindberg sitt før-ekspressjonistiske drama, som på svensk heter Ett drømspel. Du kan google og lese om det. Jeg kan røpe at det gjennomgående i stykket er at “det er synd om människorna”. Etter at jeg så stykket har jeg lært å ha mye mer overbærenhet med mennesker. Det er nærmest religiøst. Jeg tilgir mennesker om de får en utblåsning, er ampre, sniker i rushtrafikken, er frekke og dumme osv. Og så dømmer jeg ikke så sterkt.
      Han sa det. Jokke. Her kommer vinter’n er et kunststykke. Så håper jeg at du vet at teksten er dødsromantikk. Vinteren betyr døden. I poesien brukes uttrykk om livssykluse. Livets vår. Livets høst og vinteren. Livets morgen og ved livets kveld er andre utrykk.
      Hvis du ikke visste det så hør sangen og teksten, og du vil få en annen opplevelse av den. Da kommer virkelig storheten fram.

    4. Hehe – Det er min tolkning. Mange tror det er en vinter partylåt. Før brukte NRK sporten den til vinteridrett. Det ble det slutt på. Hør teksten og ha i mente at det er dødsromantikk. Den er rå. La meg høre din tolkning etter at du har lyttet.

    5. Morten: Hehe ja skjønner. Min tolkning etter å ha hørt den og sunget med til “Jeg er så paranoid” rett før jeg gikk in i manisk psykose, er at den handler om at dersom du er en paranoid outsider som han selv, relax og chille: det er ok…

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg