Enkel førjulsaktivitet med barna: Glassmaling


 

Først av alt; dette er ingen reklame. Bildet inneholder produktplasseringer, men ingenting av det er sponset eller ment som reklame.

Det snør ute og mørket har senket seg over Norden. Gatene begynner nesten å stresse rødt, blinkende og nissete, selv før folket, og det er lett å tro at det er dette julen handler om: Penger, stress og shopping. Men julen ringer tidsnok inn, og det finnes ingenting rørende, varmt og hyggelig i det å la seg rive med i handelsgalskapen. Jeg utfordrer deg til å ta kontroll og finne roen.

En måte å gjøre det på kan være å lage noe spesielt, og gjerne sammen med et barn. 

På bildene over ser dere hvordan jeg og min sønn har kost oss med glassmaling og herlig gjenbruk rundt stuebordet inne i den varme stuggu våres. Ute har snøen lagt seg og det er vintermørkt. Vi har forlengst vinket farvel til høsten, og sommeren har blitt til minner. I vinterstua er det stemning, fred og ro. Lillebror sover på loftet, og vi øver på engelsk og ord vi kan si i stedet for bannord. For svarte fargeblyanta..

Har du lyst til å prøve å male glass, hva enten med barn (Helst over 4 år) eller alene? Det er fine julegaver det går an å lage. Min sønn har ikke lyst til å gi bort glassene han maler, og han er så sjenert at jeg ikke får love til å skrive her hvile glass han malte. Selv kommer jeg nok til å male noen glass i gaver i år. Og hvem vet, kanskje Mathias ombestemmer seg?

Du trenger:

-en eller to farger med glassmaling eller porselenmalingskrukker

-en tube med enten sølv, gull eller sort glassmaling til å lage tynne eller tykke streker med.

-en kjøkkensvamp klipt i fire deler 

-fat til å ha malingen på og underlag (avis, ark etc)

-Glass. Gjerne gjenbruk i form av tidligere lysglass der lysene er brent opp, talget fjernet og glasset vasket, eller andre glass du ikke er redd for. Glassboller og vaser er også gøy å male.

-Vil dere bruke det: pensel.

Med svampene kan dere dytte på malingen the shady way, og lage fine overganger. Tuben er fin å lage kreative linjer med. Det går fint an å vaske av malingen og starte på nytt før det tørkes og herdes i stekeovn som anvist på krukkene.

Jeg vil råde deg til å befri barnet du maler sammen med, fra alle forventninger. Ta en prat først, og fortell at det er helt ok hvis glass knuses eller man maler litt “crazy”. Vis teknikker med svamp, pensel og tube, men fortell barnet at du er sikker på at han/hun kan lære deg mye mye mer tilbake bare ved å utforske malingen. Jeg mener barn er helt rå innen kreativitet og kunst, at de er uformede og rene, og at vi voksne har mye å lære av dem. Så se og lær, og ha respekt for original oppfinnsomhet.

Jeg har malt mange glass før, men i kveld lærte jeg mye nytt av Mathias: Ved å bruke en skje kan man skrape frem fine mønster på et glass som er malt uten at malingen har rukket å tørke. Det er fint å male under glassene også, de kan jo bare stå på hodet i det de herdes i ovnen. 

Min sønn ville ha meg til å lage stripene for ham. Da oppmuntret jeg ham til å gjøre det selv. Fortalte ham at kunst er mer enn bra nok akkurat som han selv bestemmer at det er. Dette resulterte i et fantastisk glass som han ble stolt av etterpå. 

Tips: Etter en stund; gi barnet et ekstra, umalt glass, og trekk deg så litt tilbake i 10 minutter. Si at hun/han skal alå seg løs og male det h*n vil uten at noen ser på.  Jeg gjorde det, og det var da min sønn utviklet fantastiske teknikker ved hjelp av en skje, der han hadde skrapt frem nydelige linjer på lilla maling. Han ble selvfølgelig rost oppetter ørene for alt han gjorde, og jeg viste oppriktig begeistring for hans individuelle kunst. Nå har han fått seg en ny hobby, og han fortjener flere farger; synes dere ikke det?

Husk: Du forteller ikke er barn at bollen må trilles rund. Hvorfor kan den ikke være firkantet, formet som et hus eller surret rundt som en slange? La kunstneren i barnet få være i fred.

Spesielt nå før jul er det viktig å huske at den kreative kunstneren i barner ditt ikke vokser og gror på et stressa kjøpesenter. Å? Du snakker glassmaling koster money? La oss se på det. En kafétur midt i julerushet, ja man må jo ha mat og drikke; kan lett bli noen lapper. Bensin eller kollektivtrafikk koster det også. 

To krukker glassmaling og en tube med sølv koster under hundrelappen. 

Glass har du vel i skapet? Hvis ikke er de jo billige på Ikea, loppis eller fretex. Glassmaling er billigere enn en handlerunde i førjulsstresset. “Men du må handle gaver!” Sier du? Neh, du kan lage gaver med et lite førjulsspent barn i ro og fred, sette på verdens vakreste julelåt “Kan du sjå mæ” med Stjørdal Aid på You tube, og bestemme deg

for at

i år

i år

er jula

hellig!

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg