Når psykopaten fordufter og det lysner i horisonten: hva nå?

 

Hvordan bygger man seg opp etter den traumen det kan være å bli utsatt for en relasjon preget av at den andre parten har hatt psykopatisk atferd? Man er fri. Men man føler seg fengslet og låst inne. Forlatt av et menneske som tok nøklene og all form for egenverd med seg. 

Det som er viktig nå, er at du holder deg unna psykopaten. Dette mennesket trenger heller ikke din sympati, må du huske. Selv om Stockholmssyndromet er en misforståelse dersom man studerer det nærmere i dokumentarer omkring jenta som ble holdt som gissel i Kredittbanken på Norrmalmstorg i Stockholm i 1973, er det noe i begrepet. Det som skjedde disse seks dagene og etterpå, var egentlig noe annet enn tidligere hevdet.

Likevel ER det NOE i begrepet.

Du føler sympati med en som gjorde deg vondt. Det er en fase i denne type sorg, og vil gå over til noe annet. Da er viktig å prøve å tilgi, når fase bitterhet og hat dukker opp Du kommer ingen vei med å bli bitter. Og du tilgir for din egen del. Du trenger ikke engang hilse på mennesket i din tilgivelse. Du kan tilgi for din egen fred i sinn og hjerte, og samtidig ignorere på høyt nivå.

For nå handler det ikke om psykopaten lenger. Du har gjort noe så genialt som å kutte kontakt. Kanskje er du en empat i tillegg, hvilket gjorde relasjonen med en psykopat enda mer utfordrende. Nå er det DEG det handler om. Hva nå?

I opp til 2 år etter dette relasjonsbruddet, er du å betrakte som en god gammel cd-spiller. Du er Cd-spilleren, og hjernen din er Cd-plata. Det er bare det at det er dype hakk i den forbanna plata. Noe så trist og forferdelig utfordrende som hakk i plata. Dessuten står den på repeat. Det er som om hjernen vil sørge for at du ikke glemmer all psykiske trakasseringen, fysiske volden og den generelle, intense undertrykkingen som har pågått over tid. Hos undertegnede pågikk det i 3 års samboerskap. Det laget dype nok hakk i plata. Og ikke visste jeg hvordan jeg skulle trykke på stopp og sette på neste cd-plate.

Det vet jeg nå. Og jeg vil veldig gjerne dele det med deg.

For. Er det mulig å bli seg selv igjen? Nei aldri den du var. En bedre, friskere og klokere utgave ja, men du må lage deg ny plattform. En trygg plattform der du aksepterer det faktum at du trenger tid for å lege sår og med tiden lærer deg å leve med indre uro og en krenket selvtillit.

Det kan hende du sliter med grusomme mareritt, fordi redselen og fortvilelsen over å måtte gå gjennom det samme, stikker dypt ned i bevisstheten og trenger seg ned til underbevisstheten. Du våkner svett, angstpreget og utmattet. 

Ta en dusj og prøv å gråte. Tårer helbreder. Forsikre deg selv om at disse marerittene med tiden vil omgjøres til vakre drømmer. Jeg lover deg at hvis du gir det tålmodig tid, vil du komme frem dit.

Sett deg ned, og legg håndflatene sammen. Du er hel. Du er her. Nå skal du forsikre deg selv om følgende faktum: Dette er en tunnell. Og alle tunneller har en ende. Hvis ikke var det ikke en tunnell, men en hule. Det er SANT at dette er en tunnell, og du er nærmere lyset på andre enden enn du tror.

Du tror det er svakhet du kjenner nå. Men det er ditt sinn og din kropp som jobber så intenst med å fordøye og bearbeide traumer og andre kjipe minner, at du kjenner deg utmattet. Hold ut, det er en fase. Og det kommer til å blekne som arr. Hvis noen sa til deg nå at det er i motbakke det går oppover, og at motgang gjør sterk, ville du blitt forbauset og nærmest trodd at der ikke gjelder deg. Men du vil se det tydelig om noen år.

En nedpsyket person kan ha mistet alt perspektiv og oversikt hva angår seg selv, sin stil, sine meninger og tilliten til sin evne til å ta viktige avgjørelser. Alt må trenes opp igjen. Her kommer en liste over mine råd til deg:

– Ønske du fortgang i prosessen med å bygge deg sterk og stødig, bør du ikke undervurdere fysisk trening. Det kan føles som et utfordrende helvete å melde seg på og møte opp på en eller annen treningsform innen selvforsvar når man bærer på skår av knust selvtillit og pigger vendt ut. Men husk at de fleste har liknende grunner til å lære seg selvforsvar. Meld deg på Tar kwon do, kickboksing eller judo. Hvis du vil utfordre deg selv i flere retninger, hva med Capoeira? Kjør på med kondistrening og styrketrening på et treningssenter, eller jogg til musikk og tren styrke hjemme. Hver uke, kom igjen, dette er ren medisin i serumform. 

….hjernen trener samtidig, den også.

– Lær deg om affirmasjoner. Skaff deg følgende bøker og kjør på med affirmasjoner i speil og på papir : Dr Wayne W Dyer med “Elsk deg selv” og Louise L. Hay med “Du kan helbrede deg selv”. Hvis du sliter med nikotin:  Allen Carr med “Endelig ikke røyker” (Dette er ikke et sponset innlegg.)

-Hvis du må snakke ut om det, (noe jeg regner med at du ikke gidder helt, siden du har alt på repeat fra før) sørg for at det ikke blir ny repeat. Det trenger ikke være sunt å snakke om, og gjennoppleve, traumer om og om igjen.

-Aksepter tilstanden. Dette kan ta år.

-Gå i butikker og se på klær. Har du sosial angst, dra til en stor by og gjem deg i mengden. Det er viktig for ditt eget velvære og korrekte selvbilde at du finner tilbake til din egen stil, og utvikler den videre på din måte. Noe av det første man mister, er troen på sin egen bedømmelsesevne, og dette vil vise seg på klær og hår. Man mister seg selv. Nå skal du finne deg selv som den du er nå. Du er annerledes, og du kan godt se på det som positivt.

-Den eksamen du nå har bestått, har handlet om liv og død. Og du overlevde. Gi deg selv premier. Det trenger ikke være ting som koster. Det kan være gratis opplevelser som er behagelig.

– Hva angår hakket på plata er det for tidlig etter kun noen måneder å forvente at du greier å skifte ut hele cdplata. Skru over på radio. Distraher og avled deg selv. Tvert du er tilbake i fortidens vonde minner og tankene surrer og går om og om igjen; gå til et annet rom. Gå ut. Syng en sang. Gå til speilet og si: DU ER RÅ ASS! Ring noen og prat om vær og vind. Avled hel forbanna hakkete plata, og skru på DIN radio!

Tro på at selvtilliten vil kunne vekkes til live igjen.

Bli glad i deg selv. Du trenger DEG nå, og din egen kjærlighet. Hvis ikke vil ikke ting bli som  du ønsker. Elsk deg selv akkurat som du er. Lær deg dette med å bli glad i deg selv. 

Du trenger ingen annen omsorg enn din egen kjærlighet. Derfor må du vær din egen beste venn nå, og begynne å snakke positivt til deg selv. 

Du skal opp. Fram. Du skal ha det godt og fredelig inni deg. Det er målet ditt nå. 

Og det handler om DEG. Så sett grenser, og kjør på DIN EGEN VEI. 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg