Integrering av muslimske naboer; sjekk ut hvordan norsk alenemor tok saken i egne hender!


 

 

Jeg sitter på en stor trampoline sammen med sønnen min og to somalske barn.

Jenta er 10 år og gutten er 5. Jeg vet at de ikke kan snakke hverken norsk eller engelsk, og at de bodde i Etiopia i 2 år før de kom hit til nabolaget vårt for kun en uke siden. At de er 7 søsken og en alenemamma, at en av søsknene har bodd her i 5 år, og at noen storesøstre snakker engelsk.

Men man trenger ikke verbalt språk for å bli kjent med personligheter..  

Mens vi sitter der på trampolinen, spiller jeg norsk musikk for dem fra telefonen min mens vi peker på ting og farger og sier ordene på norsk.

Først jeg. Så dem: “B L Å”  “T R A M P O L I N E”  “G U L” “K J O L E”  “H I M M E L”  

Det er sol og blå himmel. Jeg og Åge synger i kor: “..ungen spring imot mæ, kjem så lett som i dans, søke visdom og svar hos de voksne…  ….kjære barn, du e framtida for mæ, alt æ trur på ska voks i lag me dæ…”

Tårene presser på, kjenner jeg. Jeg ser på de små søte ungene fra Somalia, og tenker at jeg er så glad for at de er her. De er barn, og hadde ingenting å gjøre blant voksne med våpen. For det er hva de eldste har fortalt. Der var bevæpnede voksne og uro. Det var ikke godt å være barn der.

Jeg er alenemamman som herved tar saken i egne hender!

For…

…hvem skal integrere våre nye landsmenn, om ikke vi nordmenn selv tar saken i egne hender? Vi naboer… Vi kollegaer…Vi medelever…  Vi mødre… Vi fedre..  Vi landsdamer og landsmenn…

Hvem mener vi skal vise dem norsk musikk? Hvem skal fortelle dem hvordan vi lever her? At vi bader i havet, gjerne har oppvaskmaskin, bruker ullklær om vinteren og liker å gå turer og sitte på kafé? At vi har blomsterbed og hagemøbler fordi det er en viktig del av dette samfunnet å gjøre det vakkert om sommeren.. Vær du sikker på at de ikke kommer til å lære det inne hos seg. Der lever de sin kultur. Det de er vant til.

Vi skal ikke sitte på ræva og vente på at et par hjerner inne i stortinget finner ut en eller annen komplisert måte å integrere invandrere på.

Hva vil DU lære dine nye naboer? 

Vil du ikke bli kjent med dem?

Hvis ikke, da har du heller ingenting å klage over fra nå av hva angår integrering. Jeg sier ikke at det er mulig å oppnå kontakt med alle fra alle kulturene som er mikset i dette landet, men har du prøvd, har du gjort ditt beste.

Jeg for min del, er en av de nordmenn som stort sett har stått på nederste trinn i dette landet og skrapet tyggis vekk fra gulv som renholder, diagnotisert og med frynsete rykte fra ivrige bygdadyr. Jeg vet meget godt hvordan det føles å være en outsider. Ja jeg kunne ikke engang utviklet evnen til å forherlige meg selv dit hen at jeg vokste meg høy på pæra. Sitter på mange måter fortsatt her og “skraper tyggis”. Dette innlegget er laget for å vise en annen side ved ordet integrering, ikke for å skryte av meg selv på noe vis. Jeg deler noe med dere som gjør meg også veldig glad, og dette er bare en av mine mange utradisjonelle idéer som bipolar. Jeg og barna er kanskje de som har det mest moro på bildene her, fordi vi har blitt glad i dem og synes det er spennende å bli kjent. Og til alle dere som spekulerer omkring dette med kjøtt; når jeg skal invitere dem på middag, blir det som når jeg lager mat til mine vegetarianske venner. Ikke verre enn det.

 

 

Jeg vet om en bra lekeplass i nærheten, og tar med meg nesten hele familien dit. Sønnen min elsker de spennende barna, og deler ut klemmer i hytt og pine mens vi leker.

 

 

Jeg forklarer på engelsk til de to eldste søstrene at de må dempe seg litt. At det er vanlig i Norge å ta hensyn til naboene omkring lekeplassen. Så tar vi oss en prat på en benk. Om barn’s rettigheter i Norge. Om oppdragelsesmetoder. Hva som er lov og ikke. 

Den ene jenta ser drømmende ut i luften, så ser hun på meg med glitrende øyne og sier nesten hviskende: “Can children have anything in this country? Like, if they point at something, ya must give it to them?” 

Jeg ler høyt og klapper henne på skuldra. Forklarer at det nok ikke funker helt sånn. Så forklarer jeg dem om den moderne bølgen av gjenbruk som skyller gjennom landet. 

 


 

 

 

Jeg også, jeg digger dem!

 

 

Jeg vokser på dette, jeg også. Blir glade i dem. Vi er søkke enige om at de synes jeg som norsk dame kler meg snedig, at vi har rare navn her i Norge, at jeg synes dem kler seg snedig, og at jeg synes de har rare navn. Vi ler mye av hverandre. Særlig av det faktum at vi må huske å ikke grille svinekjøtt under bli kjent – festen for hele rekkehusrekka om et par uker. Vi kan tulle om det meste.

 


 

Nå geder jeg meg til i morgen, for da skal jeg, eldste søsteren og mammaen herself gå ned til sentrum i Stjørdal, og jeg får vise dem byen vår! Det kribler i magen min, for senere skal jeg også få lære jenta på 15 år å svømme! 

 


 

I Somalia er ikke barn prioritert på den måten at de har egne lekeplasser. “It’s nothing there. …yeah if you pay money, there are some small places” lærer jeg. 

Tenk for en drøm det er for små barn å komme til landet vårt, og få leke. Lærerene på skolen slår ikke heller, her i Norge, og de voksne bruker ikke våpen mot hverandre i hverdagen. Det er trygt her.

Sent i går kveld samlet jeg sammen noen leker som lenge har ligget pakket bort, og gikk over til den Somalske familien med dem. De ble så glade at de nærmest hoppet! De elsker jo å leke her inne hos oss, så jeg skjønte at de ikke er vant med så mye leker.

 


 

De nye naboene våre trekker inn frisk norsk luft, og sukker lettet. Nå er de i mål, og her vil de bare krøke seg sammen i det trygge redet sitt, og lære mest mulig norsk kultur, norske ord og norsk musikk. 

Her kan mamma be i fred og ro, til hva hun tror på, og barna hennes kan senke de små skuldrene sine, og slappe av. Leke. Være barn…

…for aller aller første gang.

 

 


 

51 kommentarer
    1. Takk. Tusen tusen takk for eksempelet du viser! Takk for at du ikke bare ser hva som er viktig, men for at du gjør det og for at du forteller omverden om det. Så glad det finnes mennesker som deg.

    2. Herlig!! Blir så glad av å lese det her ❤️
      Du er tvers igjennom snill og god altså. Enn hvis alle hadde gjort litt som du..👍🏼😃

    3. Maiken: Tusen hjertelig takk skal du ha. Dette koster veldig lite av meg, og jeg synes det er så stas å bli kjent med denne familen altså. Og helt utrolig å få oppleve hvordan man senser personlighet foran språk.

    4. Du er et forbilde og godt eksempel på hva vi må møte våre nye landsmenn med. Husk å lære dem, spesielt foreldre at i norge så bruker vi ikke begrep som skam og ære. Og fortell jentene og moren hva hijab egentlig er (et kvinneundertrykkende religiøst plagg). Når de legger fra seg den ukulturen har du virkelig greid å integrere dem <3

    5. Nikolai: Takk for det fine komplimentet. Jeg mener du har noen gode poeng her. Men har du tenkt over hvorfor damer i Norge må dekke til puppene, mens menn ikke behøver å dekke til brystvorter på lik linje? Pupper er matfat og naturen har ment de to kulene kun som næring for babyer. Likevel: vi Norske damer må ta hensyn til at pupper vil “hisse opp mannen”, og dekke dem til. Vi må starte med oss selv og den derre BH’en før vi kommer til hijaben, mener nå jeg da. Nå er jeg pent på om du har reflektert over det faktum at norske damer også må dekke seg til, hvis ikke blir vi tatt for blotting og må betale bot.

    6. Så utrolig koselig å lese. Tenk at nettopp du gjør en forskjell i deres liv og er den mest sentrale personen i introgeringen deres. Og så mye også du og barne ditt får igen for denne opplevelsen. Håper jeg får gjort noe lignende. Du sier dette koster deg lite og tenk hvor utrolig viktig dette er for denne familien. Vi trenger flere som deg.

    7. Nydelige du. Vi er mange som ønsker å være med for dette er integrering i praksis. Vi lærer og de lærer. Og vi får nye venner og utvider horisonten. Og best av alt…vi skjønner vi er ikke så ulike. Vi har alle samme drømmer og håp. Fred, trygghet, verdig liv,og å klare oss. Flott du delte.Dette vil inspirere mange☺

    8. Godt og forfriskende å lese – tusen takk for det du gjør og for at du deler! Nydelig å se bildene med din sønn og alle gode klemmer som gis og fås!

    9. Tusen takk for alt du gjør ❤️ Hadde alle vært som deg hadde verden vært et fantastisk sted for alle 🙏

    10. Hei
      dette var en utrolig historie å lese. all respekt til deg, som tar deg tid.
      vi trenger flere som deg i hverdagen, du sprer glede å kjærlighet:)

    11. Frøydis Walstad: Vet du hva, jeg ble bare så innmari glad i de kvikke, herlige personlighetene til disse naboene, og at dere andre blir inspirert av vårt nye vennskap gir meg tårer i øynene av glede. For du har rett: vi har alle samme drømmer og håp. Vi må møtes som venner.

    12. Anonym: Tusen hjertelig takk. Jeg er overveldet over alle delingene, og gleder meg til å fortelle verdens triveligste naboer at over 3000 mennesker har lest om dem og sett bildene. De elsket bildene selv, og var glade for at jeg delte dem inne på bloggen. Nå skal jeg jaggu meg framkalle bildene til dem.

    13. Maja: Tusen takk selv altså, du aner ikke hvor moro dette er. Kan nesten ikke vente til nabodama fra Cuba kommer hjem, for hun er zumbainstruktør, og ungdomsjentene i nabofamilien fra Somalia elsker å danse. Dette blir kjempestas!

    14. anonym: Takk rett fra hjertet altså, men jeg er nok ingen helt. For dette er absolutt like gøy for meg og barna mine som dem. Det kribler inni meg. Du vet den følelsen, når du skal vise noen noe de aldri har sett eller hørt før. Musikk, film, mennesker… den spenningen. DE HAR JO ALDRI VÆRT PÅ KINO FØR, tenk så gøy det blir, og iiiiiik det kommer til å bli so funny å le med henne mens jeg lærer den eldste jenta å SVØMME…

    15. For et fantastisk medmenneske du er. Dette er norske verdier på sitt beste, hvor alle vi skulle ha hatt i oss!

    16. Stig: Takk du. Det skal ikke mye til før jantetrollet sprekker, så jeg må tåle litt pekefinger for det også. Men det får så være. Er iallefall ikke meningen å forherlige meg selv eller noe. Bare ønsker å vise hvordan jeg gjør det, jeg som selv kommer fra det laveste trinnet på stigen. Takk for at du forstår hva jeg mener.

    17. Bare så trivelig å lese dette. For dette er inkludering, mangfold og berikelse på alle plan😃uten planer, møter og masse dikke darer. Det å være et vennlig, imøtekommende MEDMENNESKE er det viktigste vi vi kan være og gjøre for å skape en fredelig og god verden. All ære til deg, jeg oppfordrer alle som leser dette, og hvertfall hilse og smile til folk som du forstår ikke har vært her i Norge så lenge. Hvem vet, kanskje du opplever noe berikende? Det har jeg gjort ved flere anledninger og det kan bare anbefales😃

    18. Hei! Så godt å lese om det du gjør! Det er egentlig lite som skal til for å hjelpe, bare vi tør å gå litt ut av komfortsonen vår. Du motiverer meg virkelig til å gjøre det samme! 🙂

    19. Marit Bergland: Tusen takk. Ja jeg gjør jo ingen jobb. Noe av budskapet med dette innlegget er nettopp det at dette å bli kjent med de nye naboene våre, sikkert er mest morsomt for barna mine og meg hehe.

    20. Så herlig -ja du har rett det er vi -vi vanlige menneskene rundt omkring som må være åpne og lære de og de lære oss “om hverandre”.Lære hverandre blomsternavn -fugle lyder -og alle de små tingene om hverdagslivet – Tusen takk for dagens gla melding -jeg ble glad langt inni meg -for det er håp masse HÅP på tross av fæle nyheter hver eneste dag 🙂 Tusen takk og ha en flott dag alle sammen. Maj

    21. Traff en fyr fra Gambia på togstasjonen for kansje 12 år siden. Han kommenterte hårklippen min som var helt lik hans egen, som jeg da svarte han at “haha, yes, exactly like yours” også lo vi av det. Vi ble sittende og prate på toget og han spurte veldig masse om Norge og var keen på og absorbere så mye informasjon som mulig. Vi utvekslet så telefonnummer og Idag er han og familien hans blant våre beste venner.
      Rimelig hvor tilfeldig ting kan gå. Men i dette tilfellet var det han som initierte kontakt med meg da, Og jeg hadde nok aldri gått bort til en fremmed person selv på den måten da det er jo egentlig ikke noe jeg finner naturlig og gjøre 😛

    22. Slik har jeg også opplevd det. Lære de hva som er vanlig på plassen de er på. Fjelltur, fiske,bål, lekesteder osv. Gøy.

    23. Tor: For en nydelig historie. Vi skriver jo om kjemi her. Ikke alle naboer fra andre kulturer jeg har gått helt overens med, som jeg skrev om i innlegget to før dette. Det å knytte bånd handler lite om hudfarge, hehe, jeg er enig med deg.

    24. Maj Huber: Takk til deg også. For det er ikke alle kommentarer jeg publiserer her nemlig. Av respekt for både meg selv og våre nye landsmenn. Din kommentar, derimot, var frisk og saklig, og litt av en gladmelding i seg selv. Klem til deg.

    25. Takk, det finnes gode folk i verden, du er så åpen, Hvis det er mange som deg skulle bli bedre integrering. Det er mange som treges den hjelpen du gjør . du er så unik her i Norge

    26. Tjoddleik: Så du mener at man må spise svinekjøtt i Norge for å bli integrert? Er du seriøs eller prøver du å skape oppgulp???!!!

    27. Dette ble jeg veldig glad av å lese! Så flott at du deler både bilder og tanker. Du gjør en fantastisk jobb, og akkurat det vi alle skulle gjort. Du er en inspirasjon og vi trenger flere som deg!😊👍

    28. Aujo: Og det at du tar deg tid til å skrive det der, sier mye om deg. Tusen takk. Jeg sitter og nyter sommernatten. Har en fin samtale med min kompis fra Afganistan. Snakker om kulturforskjeller og sammenlikner Norge 2016 med Norge 1916. Veldig interressant. Skulle ønske alle land i hele verden kunne ha det så fritt og godt som vi har det her oppe i nord. I fred og ro. På tide å legge seg. God natt fra oss multikulturelle i nonstop-posen

    29. Snakk om flott rollemodell! Det hjelper ikke å sitte på sin egen bak og synse løsninger. Du med dine egenskaper beviser med handling! Stå på videre.

    30. Gratulere med denne fine handlingen din. Jeg er dansk men mannen min spansk og de tre barna vore spanske. Kom til norge for 3 år siden og likevel om vi ikkje er helt så forskjellige kulture var det vanskeligt å bli kjent med folk……ingen naturlig nysgjerrighet men nermere skeptiske blikke…det var vondt for barna vore å ikkje bli invitert men flaks en snill nabo snudde det hele…tusen takk for å vere i Norge…. Det trengs flere som deg…etter 3 år i bygda er vi flyttet til byen men jeg hukser 17 mai…vi var eneste ikkje norske som deltok i byfest…i en bygd med 1000folk..og mange kulture..men vi var og de eneste som var invitert av den goe naboen..tenk denne sammenheng…invitert folk til 17 mai. Om ikkje for de voksne for barna sin del. Mvh

    31. Hei!
      Ble utrolig rørt av å lese dette og måten du har møtt denne familien på. Smilet til moren på dissen sa virkelig alt. Inspirerende historie. Så takk. Mvh Joannah

    32. Integrering igjennom vennskap. Small acts of human kindness. Your the change that needs to happen in society.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg