Det ironiske i rasismen: De ville aldri gjort meg noe!

 

Klokken er over midnatt en random dag i byen jeg bor i. Jeg er på besøk hos en kompis med mørke øyne og sort hår. En annen kompis er her også. Han har mange ganger sittet på et utesteder i byen her, og fått høre hvor farlig han ser ut. Sorte øyne, kraftig bygning og mørkt hår. The dark side. 

Men hva skjuler seg bak the dark sides of this town a random summer night?

Min kompis ler og forteller at det ikke var så ille. Du vet, Helene. Den gangen de spilte biljard, og noen dyttet ham. Fordi da var verden preget av terror. Og de norske rasistene ved biljardbordet, vel, de var fulle. De dyttet. Var primitive. Og “jeg må forstå at de var fulle”. Han unnskylder dem.

Vi finner galgenhumoren i det hele og søker fram til noe å le av.

Hvordan jeg tør å sitte her alene sammen med to menn fra det mørke utland en sen kveld?

Hahahaa jeg ler sånn av deg. Du som spekulerer… Fordi… jo, jeg skjønner frykten din. Men.. 

Jeg kunne aldri blitt voldatt eller skadet på noe som helst vis av disse to vennene mine. Jeg vet om en del nordmenn innen lokalbefolkningen, som jeg aldri ville møtt i en bakgate en sen kveld. Men disse to?

Vi spiser god mat og vræler av latter. Han ene kompisen min her, har dilla på Jahn Teigen. Så går det i shabnam suria’s rytmer.

Jeg tuller med at han ene her kan ha solbriller på, så kan vi gå ut i Trondheim en kveld og se ut som om vi er beskyttet av noe important.  

“Ja nå så du farlig ut ja …vræl”

Ingen blir vartet opp som oss, her vi sitter og ler i lystig lag. Her er kylling, vannmelon og druer. Og han ene vet ikke hva “kille” betyr. Ham tror det betyr at “jeg skylder på deg”… så jeg hyler av latter igjen.

Ta nå all denne fordomsfulle rasismen og resirkuler den. 

Vær nå klar over at kulturer ikke behøver å krasje. 

Husk nå på at jeg kan tulle med min utenlandske venn om at neste gang vi spiser middag hos meg, må han sitte på enden, “fordi han ser så farlig ut”…

…og at etterpå, så ler vi høyt av det…

Jeg kommer meg trygt hjem i kveld. Og det er fordi mine venner fra Afganistan med sine eksotiske rytmer, sørger for skyssen.

Bli kjent med våre sommerfugler i vårt kjedelige vinterland, og oppdag hvilken fargerik humor vi har med å gjøre her. Etter hvert kan du finne gull av skatter, slik som vil berike hverdagen din. Og du kan kanskje gjøre som meg?

Sitte her og le til du nesten revner

en helt vanlig dag 

i Norge’s gråsone.

Dømmer du dem, dømmer du meg og mine fargede vinger…1

 

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg