Globale oppvarmede FAKTA 🌊🌞❄🌈⚡💧

Dette er del 2 av “Blondine lærer om klima og vær”

Man hører så mangt om klima, vær og global oppvarming. Jeg vil ikke høre mer antakelser. Jeg vil snakke med en ekspert. Så jeg er så heldig å få en lærerik samtale med Klimatolog Stein Kristiansen ved Klimaavdelingen Metereologisk institutt. Nå vil jeg ha klare svar, og jeg merker raskt at dette er mannen som kan gi meg både klare svar og nøyaktig informasjon.

Kristiansen er vakthavende klimatolog i dag, og aller først har han litt å si om  det kalde været i Trøndelag sommeren 2015. “Dette er helt normalt. Vi har målingene klare fra Vold målestasjon i Trondheim: Året’s sommervær har vært en tiendel under normale sommertemperaturer. Dette er ingen unormal juli. Klimatisk preges vestadvindsbeltet av at varmluft fra Atlanterhavet møter kaldluft fra Arktis. Polarfronten danner disse lavtrykkene” Han forteller at rent psykologisk er vi mennesker slik at vi generelt ikke er fornøyde med det klimaet vi har. At vi husker kun siste sommer, kun juli og august, og at vi sammenlikner årets sommer med sommeren før. Kristiansen belyser også at fjordåret’s sommer var en sommer med ekstremtemperaturer.

Nok om været i ensidighet. Vi skal inn i dybden av temaet Global oppvarming. Endelig en ekspert med klare svar. Ok here we go: I dag har jeg lært om forskjellige virkninger av den globale oppvarmingen som ekspertene mener allerede er godt i gang. Ivrig forteller vår dyktige og imøtekommende klimatolog om to helt forskjellige typer vannstandøkninger. Om at dersom Nordpolene smelter, vil mye mer solstråling bli tatt opp av varmen. Alt øker i mengde når det blir varmere, så vannet i havene vil bli varmere og deretter øke i mengde. Jeg lærer om at dersom Grønnland og antarktis smelter, som er is på land, vil også vannmengden øke, men da fordi vann vil bli tilført havene..

“Regionalt vil forventet økning f eks i Nordnorge bli ca 70 cm i havet langs kysten, og  ca 60 cm langs Trondheimskysten.” Sier Kristiansen.

Videre forteller han at det vil komme mer nedbør hver gang det regner. Kraftigere nedbør, i sammenheng med mer fuktighet til stede i atmosfæren. Og han ønsker å poengtere noe veldig viktig: “Man skal være klar over at f eks Trondheim by, ikke har vannsystemer laget for å takle å drenere alt dette vannet bort fra gatene… Og at slike vannsystemer vil komme til å koste milliarder.”

Jeg lærer om nye journaler som kommer i september, en rapport med mer statistisk sikkerhet. 

Jeg lærer om at nye fiskearter vil komme til å finne veien til våre nordiske hav. Om nye fuglearter i vårt land i årene som kommer. Om at arter som Moskus og Reinsdyr vil slite med å overleve her, og  økt menger med Villsvin Sverige på 30-tallet. Om mindre mengder Villsvin på kaldeste 60-90-tallet, og om gjenopptatt økning i denne dyrearten her til lands i disse dager. 

Vårt klima er altså naturlig varierende. Men selv om været varierer normalt, betyr ikke dette at den globale oppvarmingen er i gang. Er det overhodet mulig å stoppe den? Spør jeg vår ekspert.

“Nei, det kan jeg vanskelig se for meg” sier han. Og fortsetter: “Dagens mennesker er for avhengig av fossilt brensel til å stoppe dette helt. Vi hadde neppe overlevd uten vår moderne måte å leve på. Dette er godt i gang, og vi kan nok ikke stoppe det.”

Jeg takker oppriktig for en opplysende prat med Klimatologen Stein Kristiansen. Det har vært en prat preget av fakta og profesjonell nøytral holdning fra akkurat den eksperten jeg behøvde å prate med for å lære mer om klima og global oppvarming. 

Jeg sitter igjen med engasjerte tanker. Vil bidra med noe. Så det neste steget blir en lærerrik prat med Greenpeace, i min del 3 av denne serien. Jeg har nettopp meldt meg inn i Greenpeace, og vil lære, lære og atter lære. Og dele det jeg underveis lærer. Kanskje dukker det opp fakta underveis som ikke er belyst for publikum. Jeg fortsetter min studie i del 3. 

Bloggertasje skrevet av Helene Dalland

3 kommentarer
    1. Bra innlegg! 🙂 Jeg er også medlem av Greenpeace, og det som er fint er at de tar til seg flere temaer og lager mange forskjellige underskrifts-kampanjer, som faktisk gir resultater også! 😉

    2. missnano: Ja jeg synes at det er veldedighet nr EN: Greenpeace. Foruten en frisk planet som vi i fred og ro kan bo på, har vi ingenting. Jeg støtter dem med varmt hjerte, og prøver å ringe dem for et intervju.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg